Povestea unui cuplu neobișnuit de „ilegali”: partenerii lor îi caută disperați după ce au dispărut fără urmă

Povestea unui cuplu neobișnuit de „ilegali”: partenerii lor îi caută disperați după ce au dispărut fără urmă

Doi presupuși spioni ruși, soț și soț, au dispărut fără urmă din două țări diferite, unde aveau afaceri și parteneri de lungă durată, relatează The Guardian.

Gerhard Daniel Campos Wittich nu și-a mai contactat partenera din ianuarie FOTO Facebook

După ce în ianuarie, Gerhard Daniel Campos Wittich, care plecase într-o călătorie în Malaysia, n-a mai dat niciun semn de viață, partenera sa de viață din Rio de Janeiro, Brazilia, a început să-l caute cu disperare. Ministerul brazilian de externe și comunitățile malaysiene de pe Facebook s-au mobilizat și ele.

Despre Campos Wittich, administratorul unor afaceri specializate în imprimare 3D, care realiza printre altele alte figurine de rășină pentru armata braziliană, se știa că este un brazilian de origine austriacă.

Partenera sa și cunoștințele sale au primit apoi vesti neașteptate și totodată șocante: surse din serviciile grecești de informații au dezvăluit presei că Campos Wittich trăia sub o identitate falsă și mințise când spusese că fusese crescut de bunici la Viena, iar părinții săi fuseseră un austriac și o braziliancă.

De fapt, bărbatul era suspectat că este un „ilegal” rus, un spion acoperit ce fusese instruit în cadrul unui program de elită al serviciilor secrete rusești pentru a pretinde că este cetățean străin. El ar fi căsătorit cu un alt Ilegal, o femeie ce opera sub identitatea unui fotograf mexican de origine greacă, Maria Tsalla. Femeia avea un magazin de accesorii pentru tricotat la Atena.

Un oficial grec de rang înalt informat cu privire la caz a confirmat relatările din presa greacă pentru The Guardian și a oferit informații suplimentare.

Guvernul de la Atena are motive să suspecteze că Campos Wittich se numește de fapt Șmirev, a spus oficialul, în timp ce soția sa este o rusoaică, Irina Romanova. „Maria Tsalla” s-a căsătorit cu Gerhard Daniel Campos Wittich în Rusia înainte de a-și începe misiunile în țări diferite și i-a preluat numele, susțin grecii. La începutul lunii ianuarie, femeia a părăsit în grabă Atena. Plecarea ei inopinată a coincis cu cea a lui Campos Wittich. Amândoi au dispărut fără urmă.

Un cuplu neobișnuit de „ilegali”

„Nu ne îndoim că sunt căsătoriți", a declarat oficialul grec, adăugând că este un caz neobișnuit, și precizând că cei doi au aranjat întâlniri romantice în Grecia, Cipru și Franța, ocazii pe care le-au folosit probabil și pentru a se informa reciproc cu privire la activitățile de spionaj.

Cei doi duceau o viață dublă în țările în care se infiltraseră, având parteneri de lungă durată care au fost devastați după ce au fost părăsiți pe neașteptate, potrivit interviurilor date în presa greacă și braziliană.

Campos Wittich locuia de cel puțin doi ani în Rio cu iubita sa braziliană, un medic veterinar care lucrează pentru Ministerul Agriculturii din această țară.

„Este foarte speriată de această situație și suferă foarte mult după ruperea bruscă a unei relații care era perfectă în ochii ei", a declarat unul dintre prietenii ei.

Cuplul brazilian se înțelegea în portugheză.

„Nu aș putea spune dacă era rusesc, german sau turcesc", a povestit o cunoștință veche din Rio despre Campos Wittich care spunea că accentul său se datorează faptului că a copilărit la Viena.

Grecoaica Maria Tsalla

Povestea Irinei Șmireva este similară. Oficialul grec a dezvăluit că a sosit în Grecia în urmă cu mai mulți ani în urmă cu un pașaport mexican pe numele Maria Tsalla, născută în Grecia.

Un prieten de-ai săi și-a amintit că Maria le-a spus că a crescut în Belize. Ea ar fi prezentat un certificat de naștere pentru a-și „restabili” cetățenia greacă și a susținut că s-a întors în țara natală pe care n-o mai văzuse de când era copil.

„Maria” era pasionată de fotografie și avea un blog de călătorii unde se descria ca fiind "o artistă pasionată și neliniștită". În cele câteva fotografii postate online, fața îi este în mare parte acoperită. Tsalla s-a înscris la o școală de limbi străine pentru a-și îmbunătăți cunoștințele de greacă și a început o relație cu directorul acesteia.

„Era o persoană foarte bună. Amabilă și grijulie. Făcea mult voluntariat, având grijă de pisicile fără stăpân. Vestea că era [un presupus] spion a fost foarte grea pentru mine", a declarat o prietenă și angajată la magazinul de tricotaje al acesteia.

Este posibil ca Tsalla și Campos Wittich să se fi aflat într-o etapă preliminară de "încorporare" în cadrul unor misiuni prevăzute să fie de lungă durată.

Nu aveam nicio dovadă că ar fi efectuat misiuni de spionaj în Grecia; singurul lucru ilegal pentru care putea fi acuzată era folosirea de documente false", a declarat oficialul grec. Totuși, Tsalla călătorea foarte mult, iar serviciile de informații din întreaga Europă îi investighează mișcările.

Spionii au întrerupt brusc misiunile

Cât privește partenerii celor doi soți, „brazilianca" era cea care avea multe contacte în cercuri care ar fi putut fi interesante pentru serviciile secrete rusești.

Campos Wittich locuia la Rio de Janeiro de cel puțin cinci ani, iar compania sa de imprimare 3D avea printre clienți instalații militare și agenții guvernamentale. De pildă, Batalionul 1 al Poliției Armatei a comandat de la el o figurină de rășină, un șarpe verde care fumează o pipă și trage cu două revolvere, un omagiu adus eforturilor Braziliei în cel de-al doilea război mondial.

În momentul dispariției sale, Campos Wittich făcea ultimele plăți pentru un nou sediu pe care îl achiziționase pentru firmă în centrul orașului Rio. Acesta se afla într-o clădire comercială situată la mai puțin de 50 de metri de consulatul SUA.

Se presupune că i s-a cerut să părăsească degrabă Brazilia, probabil pe fondul arestării recente a unui cuplu de ilegali din Slovenia și al îngrijorărilor că și alți ilegali riscă să fie compromiși.

Un oficial brazilian de rang înalt a declarat că Campos Wittich a părăsit Brazilia la sfârșitul lunii decembrie, luând un avion spre Malaezia, unde ar fi intenționat să participe la un curs de imprimare 3D.

El s-a cazat la un hotel de patru stele în Kuala Lumpur, spunându-i prietenei sale că intenționează să viziteze Cameron Highlands, o zonă pitorească cu plantații de ceai. În schimb, pe 9 ianuarie, a luat un taxi spre aeroport și de atunci nu s-a mai știut nimic de el.

Tsalla a creat de asemenea derută cu plecarea sa inopinată. Ea și-a sunat angajatul la sfârșitul lunii ianuarie, de pe un număr de telefon din Kârgâzstan, anunțând că "s-a întâmplat ceva important", fără alte detalii. „Mi-a spus că aș putea prelua compania ei dacă vreau. În caz contrar, o va închide pur și simplu", și-a amintit prietena sa.

Partenerii celor doi ilegali sunt devastați, au declarat prietenii și cunoscuții lor din Atena și Rio.

„Ea nu bănuia absolut nimic", a declarat un prieten al iubitei lui Campos Wittich. "Este doar o femeie drăguță care dorește să-și întemeieze o familie și să se căsătorească cu cineva pe care îl credea bărbatul vieții ei".

În decembrie, autoritățile slovene au arestat un cuplu căsătorit care se dădea drept argentinian și care administra o galerie de artă online în Ljubljana. Surse au declarat pentru The Guardian că erau ofițeri ai serviciului de informații externe (SVR) din Rusia care operau în toată Europa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”