Poza de moment arată 239 de voturi pentru demiterea Guvernului

Poza de moment arată 239 de voturi pentru demiterea Guvernului

Potrivit ultimelor calcule, făcute cu mai puțin de 24 de ore înaintea votului de joi pe moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, situația este favorabilă Opoziției și îngrijorătoare pentru PSD.

Astfel, pentru demiterea guvernului condus de Viorica Dăncilă ar vota 239 de parlamentari, după ce mai mulți semnatari ai moțiunii s-au răzgândit sau au anunțat că nu sunt siguri cum se vor poziționa. Pentru adoptarea moțiunii sunt necesare minimum 233 de voturi, relatează  G4Media.ro .

Răzgândiții și nehotărâții

Printre semnatarii moțiunii de cenzură care nu mai sunt siguri acum că vor vota, ba mai mult ar înclina să voteze împotrivă, se numără senatorul Emanoil Savin, proaspăt demisionar din PSD.

”Deocamdată nu m-am hotărât. Să vedem ce se întâmplă în seara asta și mâine. Am înțeles că Remus Borza a luat 15 parlamentari. Nu știu de unde, dar ei nu pot veni decât de la Ponta. Dacă e adevărat, moțiunea nu are absolut nicio șansă să treacă”, a declarat Savin pentru G4Media.ro.

Cei 15 parlamentari la care se referă fostul senator PSD au fost anunțați de deputatul Remus Borza, care și-a înființat propriul partid, Forța Națională.

”Cel puțin 15 parlamentari ni se vor alătura chiar de săptămâna viitoare. Sunt oameni responsabili, care, pentru stabilitatea și bunăstarea României, își doresc ca Guvernul actual să își continue mandatul până în 2020 (…) Da, între cei 15 sunt și mulți semnatari ai moțiunii dezamăgiți de toți cei care au organizat această tentativă, oameni care nu se regăsesc în precaritatea acestei mișcări și în lipsa de coerență și seriozitate de care partidele de opoziție au dat dovadă în ultima săptămână”, a scris Borza miercuri pe Facebook.

Un alt nehotărât este deputatul neafiliat Mihai Niță, fost membru ALDE până luna trecută.

”Vin la moțiune, dar nu m-am hotărât dacă votez. Trebuie să mai discut cu domnul Ponta”, a declarat Niță pentru G4Media.ro.

Marius Bota, deputat PSD și semnatar al moțiunii de cenzură, se numără printre cei care s-ar putea să se fi răzgândit și să nu mai voteze pentru demiterea guvernului. Potrivit informațiilor vehiculate pe surse, Bota ar fi primit promisiunea că va fi instalat de PSD la șefia Autorității de Supraveghere Financiară. Deputatul nu a negat informația. El a declarat pentru G4Media.ro că nu își va retrage semnătura de pe moțiune, dar a refuzat să răspundă la întrebarea dacă va vota moțiunea.

De asemenea, un alt semnatar al moțiunii, Mihăiță Găină, este considerat de partidele inițiatoare ale demersului de demitere a guvernului drept un posibil trădător. El nu a putut fi contactat pentru a spune dacă va vota sau nu moțiunea de cenzură. Găină a demisionat săptămâna trecută din PSD.

Singurul semnatar al moțiunii care provine de la PSD și care nu și-a schimbat opțiunea este senatorul Iustin Talpoș.

”Îmi mențin semnătura și decizia de a vota chiar dacă s-au făcut presiuni asupra mea de la toate nivelurile ca să mă răzgândesc. Mi se pare de bun simț ca, dacă ai semnat, să îți asumi. Mâine voi fi prezent și voi vota pentru moțiune”, a declarat Talpoș pentru G4Media.ro.

Absenții și opozanții moțiunii

Cel puțin doi parlamentari ale căror voturi puteau fi contabilizate în favoarea demiterii guvernului Dăncilă vor absenta de la ședința de joi a Parlamentului.

Unul dintre ei este Oana Bîzgan, deputat neafiliat, intrată în Parlament pe listele USR. Ea a explicat că participă la o reuniune a World Economic Forum care are loc chiar mâine la Londra.

”Am semnat moțiunea și aș fi votat-o. Le-am spus de trei săptămâni să nu fixeze ziua dezbaterii și votului după 9 octombrie pentru că va trebui să fiu la Londra”, a explicat Bîzgan pentru G4Media.ro.

Un alt absent, din motive de sănătate, va fi senatoarea USR Nicoleta Dinu. Ea se află la tratament la o clinică din Germania.

În schimb, deputatul neafiliat Adrian Dohotaru, fost membru USR, a declarat pentru G4Media.ro că nu va vota moțiunea de cenzură. Motivul: nu a primit niciun răspuns la emailul pe care i l-a trimis liderului de grup al deputaților PNL, Raluca Turcan, în care și-a manifestat nemulțumirea față de faptul că din textul moțiunii de cenzură lipsesc lucruri referitoare la piața muncii și la politicile fiscale și de mediu.

Liderii partidelor de opoziție dau asigurări că nu vor avea absenți și că se va vota la vedere

Parlamentarii PNL, USR, UDMR, PMP și Pro România / ALDE vor fi prezenți toți, fără excepție, joi la Parlament și vor vota pentru moțiunea de cenzură, dau asigurări liderii respectivelor formațiuni.

Mai mult, în afară de parlamentarii UDMR, toți ceilalți vor vota la vedere.

Liderii grupurilor liberale, Raluca Turcan (deputați) și Florin Cîțu (senatori) au dat asigurări că din cei 94 de parlamentari PNL nu va fi niciun absent.

La rândul său, Eugen Tomac, a dat asigurări că toți cei 17 senatori și deputați PMP vor fi prezenți la dezbaterea moțiunii.

”Toată lumea va fi prezentă și toată lumea va vota. Inclusiv un coleg care trebuia să fie operat azi și și-a asumat pe proprie semnătură să fie operat mâine. Va fi adus cu ambulanța de la Cluj”, a declarat Tomac pentru G4Media.ro.

De asemenea, vor fi prezenți 39 de parlamentari USR, având în vedere că Nicoleta Dinu va lipsi din motive de sănătate.

Adrian Țuțuianu, liderul informal al celor 9 senatori Pro România / ALDE, care nu sunt constituiți într-un grup parlamentar, a declarat de asemenea că toți vor fi prezenți și vor vota la vedere moțiunea de cenzură. La fel a declarat și Victor Ponta, liderul formațiunii, că toți cei 41 de deputați ai grupului Pro Europa vor fi prezenți și vor vota la vedere.

Și cei 30 de parlamentari ai UDMR vor fi prezenți toți, fără excepție, și vor vota moțiunea au dat asigurări liderii de grup.

”Va fi prezență de 100% și la Senat și la Camera Deputaților. Am avut ieri (marți – n. red.) o ședință comună a grupurilor și toți parlamentarii au anunțat că vor fi prezenți”, a declarat pentru G4Media.ro liderul deputaților maghiari, Attila Korodi.

”Toate deciziile sunt menținute: și caracterul secret al votului – avem încredere în toți membri grupului. Toți au semnat moțiunea, toți vor fi prezenți mâine și vor vota moțiunea”, a dat asigurări și liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.

Parlamentarilor partidelor de opoziție li se vor adăuga și 8 deputați ai minorităților naționale care vor vota moțiunea de cenzură, așa cum a declarat săptămâna trecută liderul de grup, Varujan Pambuccian.

În total, formațiunile de opoziție alături de deputații minorităților contabilizează 238 de voturi. Cu votul senatorului Iustin Talpoș, care a anunțat că va vota pentru demiterea guvernului, moțiunea de cenzură ar trebui să strângă cel puțin 239 de voturi ”pentru”, în condițiile în care pentru adoptare sunt necesare 233 de voturi.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…