Poziția Beijingului în privința situației Ucrainei ''dăunează imaginii'' Chinei, afirmă comisarul european pentru comerţ

Poziția Beijingului în privința situației Ucrainei ''dăunează imaginii'' Chinei, afirmă comisarul european pentru comerţ

Refuzul administrației de la Beijing de a condamna invazia rusă în Ucraina "dăunează imaginii" Chinei, a avertizat comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, citat de AFP, notează Agerpres.

Comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis FOTO: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

"Există (...) un risc în ceea ce priveşte reputaţia Chinei", a declarat comisarul, vorbind în fața studenţilor de la Universitatea Tsinghua din Beijing, iar această postură "dăunează imaginii ţării, nu numai faţă de consumatorii europeni, ci şi faţă de companii".

"Integritatea teritorială a fost întotdeauna un principiu cheie pentru China în diplomaţia internaţională", dar "războiul dus de Rusia constituie o încălcare flagrantă a acestui principiu", a accentuat comisarul.

"Mai mult, China a susţinut întotdeauna ca fiecare ţară să fie liberă să-şi aleagă propria cale de dezvoltare", a adăugat Dombrovskis.

"Aşadar, este foarte greu pentru noi să înţelegem poziţia Chinei cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece acesta încalcă principiile fundamentale ale Chinei", a subliniat comisarul.

China şi Rusia se consideră aliaţi strategici, cele două ţări promovând frecvent parteneriatul bilateral "nelimitat" şi cooperarea economică şi militară.

Cele două state s-au apropiat şi mai mult de la începutul invaziei ruse a Ucrainei în februarie 2022, pe care China refuză să o condamne.

Moscova urmărește să-şi întărească legăturile cu Beijingul încă de la începutul ofensivei sale militare, care a izolat Rusia pe scena internaţională. China dorește să se poziţioneze ca parte neutră în conflictul ucrainean, oferind în acelaşi timp Rusiei asistenţă diplomatică şi financiară vitală.

Preşedintele chinez Xi Jinping a vizitat Rusia în martie, în timp ce omologul său Vladimir Putin are o vizită programată în China în octombrie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat