Praful solubil de alcool, controversat înainte de lansare. Cum funcţionează şi de ce nu este motiv de îngrijorare?

Praful solubil de alcool, controversat înainte de lansare. Cum funcţionează şi de ce nu este motiv de îngrijorare?

Alcoolul pudră are culoarea albă şi vine cu diverse arome. Creatorul său, Mark Philips, nu a dorit să dea reţeta, dar practic a reuşit să creeze alcool care se activează în momentul când ia contactul cu un lichid. Cât de tare va fi? Cam cât e un cocktail normal.

Va funcţiona cu orice? Mark Philips consideră că da . Puteţi să turnaţi pudra în apă, în apă minerală, în lapte sau în ceai. De asemenea, puteţi să o turnaţi în sirop şi să faceţi o băutură alcoolică.

Palcohol urmează să vină în lapte arome, de la alcool natural, la lămâie şi Margarita. Cele patru variante de cocktail se numesc Cosmopolitan, Mojito, Powderita sau Lemon Drop. Creatorii săi vor ca lumea să experienteze punând pudra şi în mâncare, ceea ce va alcooliza tot conţinutul.

Organele de reglementare din Statele Unite au acceptat acest praf ca o băutură de sine stătătoare. Cu toate acestea, dacă vreun stat o va accepta până atunci, Palcohol va fi lansat în toamnă, fără a fi testată în prealabil.

Cu toate că a primit foarte multă atenţie din partea presei până acum, alcoolul pudră nu este o invenţie unică. Potrivit “The Daily Telegraph” mai este vândut în Japonia, Germania şi chiar Statele Unite.

Ce e alcoolul-pudră şi unde se mai face?

Ca să fim tehnici, cum poţi face alcool-pudră? Alcoolul poate fi absorbit în ciclodextrine, un derivat al zahărului. În mici capsule, lichidul poate fi tratat ca pudră. Ciclodextrinele absorb 60% din propria masă în alcool. Primul patent de acest fel a fost înregistrat în 1974. Puteţi să îl citiţi la acest link.

Alte branduri există pe piaţă care fac băuturi energizante pe bază de alcool. De exemplu, în Statele Unite există Pulver Spirits, care dezvoltă tehnologia din 2008 încoace.

În Olanda există compnia Booz2go, cu un conţinut de alcool de 3%. Câţiva studenţi au inventat acest produs în 2007 şi pachetele de 20 de grame au costat 1,5 euro în momentul lansării, potrivit Reuters. Studenţii erau mândri atunci pentru că, deoarece alcoolul nu era în formă lichidă, puteau să-l vândă persoanelor sub 16 ani.

De asemenea, în Germania produsul energizant Subyou conţine 4,8% alcool şi poate fi mixat cu apă.

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/tiin-i-chimie" target="_blank">View the story "Ştiinţă şi chimie" on Storify</a>]

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?