Praga eliberează un libanezo-ucrainean reținut pentru trafic de arme în Cehia; Ambasada SUA se declară 'șocată'

Praga eliberează un libanezo-ucrainean reținut pentru trafic de arme în Cehia; Ambasada SUA se declară 'șocată'

Cetățeanul libanez Ali Taan Fayyad, aflat în detenție provizorie într-o închisoare în Praga din 2014, a fost eliberat joi în cadrul unui acord care a permis punerea în libertate a cinci cehi răpiți în iulie 2015 în Liban, relatează AFP.

Eliberarea lui Fayyad — aflat în detenție provizorie la cererea SUA în urma implicării sale într-un dosar cu trafic de arme — a provocat o reacție de indignare din partea Ambasadei Statelor Unite în Cehia, care s-a declarat 'șocată' de acest gest.

Ministrul ceh al apărării, Martin Stropnicky, a confirmat informații din presă potrivit cărora eliberarea libanezului este rezultatul unui acord care a permis eliberarea a cinci cetățeni cehi, răpiți în iulie 2015 în Liban.

Ali Taan Fayyad, care are și cetățenie ucraineană, fusese arestat în aprilie 2014, la cererea Washingtonului, care îl acuza de 'complot împotriva SUA' și ceruse extrădarea lui.

'Ministrul justiției, Robert Pelikan, a luat joi decizia de a nu permite extrădarea lui Ali Taan Fayyad, iar ca urmare a acesteia, tribunalul municipal l-a pus imediat în libertate', a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a tribunalului din Praga, Marketa Puci.

'Am decis să nu dau curs cererii SUA. Este o decizie cu caracter politic și internațional și am ținut cont de date primite de la serviciile de informații', a afirmat ulterior Pelikan.

Cei cinci cehi — între care un avocat al lui Ali Taan Fayyad și șoferul lor local, precum și fratele acestuia din urmă — dispăruseră în iulie și mașina lor fusese găsită în regiunea Kefraya, în vestul văii Bekaa. Din grup mai făceau parte un ofițer al serviciului de informații al armatei, doi jurnaliști și un traducător.

Potrivit presei pragheze, Ali Taan Fayyad și alți doi compatrioți ai săi, care au dublă naționalitate, fiind și cetățeni ai Cote d'Ivoire, Fawzi Jaber și Khaled Marabi, fuseseră arestați de un comando al poliției cehe la cererea autorităților americane în aprilie 2014, în hotelul Sheraton din Praga, în timp ce aveau o întrevedere cu persoane despre care ei credeau că aparțin gherilei columbiene FARC.

În realitate, acestea erau membri ai agenției antidrog americane (DEA). Cei trei bărbați au fost acuzați că ar fi încercat să furnizeze combatanților FARC arme de proveniență ucraineană, potrivit presei.

Ministrul Pelikan a decis joi să-l repună în libertate și pe Khaled Marabi, în timp ce o decizie asupra lui Fawzi Jaber nu a fost luată încă.

'Suntem șocați de decizia de a-i elibera pe Ali Taan Fayyad și Khaled Marabi. Nu există nicio justificare' pentru aceasta, s-a indignat Ambasada SUA la Praga într-un comunicat.

Cei doi bărbați fuseseră acuzați în SUA de pregătirea unui asasinat împotriva unor angajați ai guvernului american și de tentativă de a utiliza o rachetă antiaeriană, potrivit documentului.

Ambasada estimează că decizia ministrului ceh 'va încuraja teroriștii și criminalii'.

Dl Pelikan 'a acționat conform legislației cehe. Partenerii noștri ar trebui să îl respecte', a reacționat premierul ceh Bohuslav Sobotka, refuzând să confirme existența unui acord de schimb de persoane reținute.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...