Prahova: Control judiciar pentru inculpaţii reţinuţi în dosarul vaccinărilor fictive anti-COVID

Prahova: Control judiciar pentru inculpaţii reţinuţi în dosarul vaccinărilor fictive anti-COVID

Cei patru inculpaţi reţinuţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova în dosarul vaccinărilor fictive anti-COVID au fost puşi sub control judiciar, au declarat, vineri, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Potrivit acestora, instanţa a respins propunerea procurorilor privind arestarea preventivă a inculpaţilor şi i-a plasat pe cei patru, printre care trei asistenţi medicali, sub control judiciar.

Decizia nu este definitivă.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au efectuat, joi, 17 percheziţii domiciliare şi la sediile centrului de vaccinare şi ale cabinetelor medicale individuale ale medicilor de familie vizate în cauză , fiind puse în aplicare 35 de mandate de aducere emise pe numele inculpaţilor şi suspecţilor.

Anchetatorii spun că inculpaţii şi suspecţii din acest dosar au profitat de reticenţa unei părţi a populaţiei în privinţa imunizării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi au creat un veritabil circuit paralel de vaccinare fictivă .

"Începând cu luna iunie 2021, inculpaţii şi suspecţii din prezenta cauză, profitând de reticenţa unei părţi a populaţiei în privinţa vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, coroborată cu dorinţa acesteia de a beneficia totuşi de avantajele oferite de certificatul de vaccinare COVID, în condiţiile noilor restricţii impuse de autorităţi, au creat un veritabil circuit paralel de vaccinare fictivă, în conivenţă infracţională cu personal medical din cadrul unui centru de vaccinare, precum şi din cadrul mai multor cabinete medicale individuale ale medicilor de familie de pe raza judeţului Prahova, în scopul obţinerii de importante foloase materiale, punând, astfel, în pericol sănătatea populaţiei în condiţiile liberei circulaţii a persoanelor pretins vaccinate. Inculpaţii asigurau pentru persoanele interesate obţinerea adeverinţei care atestă vaccinarea inclusiv prin introducerea menţiunilor în baza naţională RENV, fără însă a se proceda la inocularea serului anti-COVID beneficiarilor", arată procurorii.

Surse judiciare au precizat că suma maximă cerută pentru obţinerea unui certificat fals de vaccinare în cadrul reţelei a fost de 1.000 de lei, fiind vorba în cauză despre zeci de beneficiari, însă numărul lor nu a fost încă stabilit.

În acest dosar se fac cercetări cu privire la infracţiunile de dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, fals informatic şi uz de fals. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina