Prahova: Dosarul fostului procuror șef al PJ Sinaia, judecat pentru corupție, strămutat la Brașov

Dosarul în care fostul procuror șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria (PJ) Sinaia, Iulian Văduvan, a fost trimis în judecată de DNA Ploiești a fost strămutat pentru judecare la Curtea de Apel Brașov.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel Ploiești a dispus, la termenul de marți, scoaterea de pe rol a cauzei privindu-l pe Iulian Văduvan și înaintarea acesteia la Curtea de Apel Brașov.

Fostul șef al PJ Sinaia a cerut strămutarea dosarului, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, în 6 decembrie, cererea inculpatului, dispunând strămutarea soluționării cauzei de la Curtea de Apel Ploiești la Curtea de Apel Brașov.

Văduvan a fost trimis în judecată, în luna iulie, pentru luare de mită și spălare de bani, ambele infracțiuni fiind săvârșite în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA, Văduvan este acuzat că a cerut și primit bani și alte foloase de la doi oameni de afaceri, denunțători în cauză, pentru a le asigura acestora protecția în diferite dosare în care erau implicați.

Astfel, în perioada 2007-2012, în timp ce îndeplinea funcția de prim procuror și efectua și supravegherea urmăririi penale ca procuror de caz, Văduvan a pretins și a primit cu titlu gratuit, în mod repetat, de la un denunțător, carburant auto pentru alimentarea autoturismelor pe care le deținea, cuantificat la 9.819,69 litri în valoare totală de 46.863,79 lei, precum și sume de bani în cuantum de 105.815,67 lei, spun procurorii.

"Aceste foloase au fost pretinse și primite de magistrat în schimbul asigurării protecției omului de afaceri, în sensul soluționării cât mai rapid sau în mod favorabil (după caz) a plângerilor penale formulate de denunțător împotriva altor persoane și instrumentate la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, precum și pentru soluționarea favorabilă a cauzelor care îl vizau pe el sau societățile pe care le reprezenta", se arată în comunicatul citat.

De asemenea, în rechizitoriul întocmit în cauză procurorii au reținut că, în cursul anului 2009, în același scop al asigurării protecției, inculpatul a pretins și primit indirect de la un alt om de afaceri suma de 10.000 lei.

Astfel, în perioada 2007 — 2015, inculpatul, în nume propriu sau ca prim procuror, a adoptat soluții favorabile denunțătorilor în 12 dosare penale, precizează DNA.

"Totodată, în perioada 2008-2012, inculpatul Văduvan Iulian Costin a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 115.815,67 lei, pretinsă și primită cu titlu de mită de la cei doi oameni de afaceri, cerându-le acestora, în prealabil, să o disimuleze în forma unor contracte de sponsorizare încheiate între firmele acestora și soția sa. O parte din bani a fost folosită pentru deplasările inculpatului și ale soției sale în străinătate la diverse manifestări în domeniul medical, iar o altă parte a fost retrasă în numerar", mai spun procurorii.

În cauză, procurorii DNA Ploiești au instituit sechestru asupra mai multor bunuri mobile ce aparțin inculpatului Iulian Văduvan.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Alertă, pesedist în delir! Deputatul Mitralieră: „Ca medic, vă spun că prin termoscanare se accesează toate da…

2 ULTIMA ORĂ / Focar de coronavirus la unul dintre cei mai mari producători de înghețată din România. 27 de angaja…

3 Festival de pesedism în PNL! După ce și-a pus verișoara la Antibiotice SA, ministrul Tătaru face presiuni să-ș…

4 BREAKING Primele imagini din „oaza de relaxare” a lui Dragnea de pe insula Belina, unde mergeau liderii PSD l…

5 Birchall o pune la punct pe judecătoarea PSD, care, mințind, a luat apărarea CCR și a criticat CEDO, în cazul …

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi