Prahova: Emanoil Bocean, consilier al primarului Sectorului 1, a recunoscut că a primit bani pentru a-și trafica influența (rechizitoriu)

Prahova: Emanoil Bocean, consilier al primarului Sectorului 1, a recunoscut că a primit bani pentru a-și trafica influența (rechizitoriu)

Emanoil Bocean, consilier al primarului sectorului 1 pe sectorul de ordine publică și coordonator al Poliției Locale, a recunoscut că a pretins și primit bani sub formă de comisioane pentru a-și trafica influența asupra persoanelor cu putere de decizie din Poliția Locală și Primăria Sectorului 1 București, se arată în rechizitoriul prin care Bocean a fost trimis în judecată.

Potrivit documentului, Poliția Locală a Sectorului 1 a organizat, în aprilie 2009, o licitație pentru atribuirea serviciilor de ridicare a autoturismelor parcate neregulamentar pe teritoriul sectorului respectiv.

Surse apropiate anchetei au declarat că o firmă administrată de Daniel Stoica Spirea, cumnat al omului de afaceri Florian Walter, a participat la acea licitație, la propunerea lui Walter a cărui societate avea în derulare un contract cu Primăria Sectorului 1.

"Înainte de organizarea licitației au fost comandate autovehicule speciale pentru activitatea de ridicări mașini parcate neregulamentar, de la firma "(...)" România. (...) Pentru ca (...) să câștige licitația, a fost schimbat caietul de sarcini inițial, cu sprijinul lui Bocean Emanoil, având în vedere influența acestuia, prevăzându-se pentru ofertanți posibilitatea ca autospecialele să fie achiziționate în regim de leasing", spun procurorii.

DNA arată că Bocean a cerut drept recompensă pentru sprijinul acordat în câștigarea licitației sume de bani sub forma unui "comision" din încasările activității de ridicare a autoturismelor.

"După câștigarea licitației până la demararea efectivă a activității de ridicare a autoturismelor parcate neregulamentar, la cererea expresă a inculpatului Bocean Emanoil, pentru sprijinul acordat în câștigarea licitației, dar și ca o garanție pentru buna desfășurare a contractului respectiv, în primăvara anului 2009 (....), administrator al SC (....) S.A. a acceptat să-i remită sumele de bani solicitate, sub forma unui 'comision', calculat lunar în procent de 20% din încasările activității de ridicare a autoturismelor parcate neregulamentar, din care era scăzut TVA-ul. Potrivit cererii inculpatului Bocean Emanoil suma reprezentând comisionul respectiv trebuia să-i fie predată personal, săptămânal, în numerar, împreună cu situația mașinilor ridicate, pentru a se convinge că nu i se dădea o sumă mai mică. Inculpatul a susținut ca sumele respective sunt atât pentru sine, cât și pentru alte persoane cu putere de decizie din Poliția Locala și Primaria Sectorului 1 București", se arată în document.

Astfel, în perioada anilor 2009 — 2011, Stoica Spirea Daniel se prezenta săptămânal, personal, la biroul lui Bocean situat la etajul 3 din clădirea Poliției Locale a Sectorului 1 București, pentru a înmâna acestuia plicurile cu bani, reprezentând 'comisionul' de 20% din încasări.

În perioada menționată, Bocean a primit suma totală de două milioane de lei, fapt pe care, de altfel, l-a și recunoscut.

"Deși inițial a avut o atitudine nesinceră, după luarea administrarea probelor și luarea măsurii arestării preventive, inculpatul Bocean Emanoil a recunoscut în totalitate infracțiunea comisă, astfel cum este reținută prin rechizitoriu", spun procurorii.

Totodată, el a mai recunoscut că a primit bani și în perioada 2013-2014 pentru unele intervenții la persoane cu putere de decizie în cadru Poliției Locale a Sectorului 1.

"La sfârșitul anului 2013, după intervenția inculpatului Bocean Emanoil, la persoanele cu putere de decizie în Poliția Locală Sector 1, contractele de curățenie încheiate cu SC (....) SRL au fost transferate pe firma (....). Astfel, în cursul anului 2014, întrucât inculpatul Bocean Emanoil i-a adus la cunoștință că există posibilitatea să fie scoase sume de bani din bugetul Poliției Locale a Sectorului 1, martorul (....) i-a propus acestuia să selecteze firma pe care o controla, (....), pentru contractul având ca obiect lucrări de îndepărtare graffiti de pe suprafețele multiple aparținând Sectorului 1 București. (...) În cursul anilor 2013 și 2014, în două tranșe, martorul (....) a remis personal inculpatului Bocean Emanoil, la cererea acestuia, contravaloarea a câte 20.000 euro — în total 176.000 lei, pentru a interveni la reprezentanții instituțiilor publice contractante (Poliția Locală a Sectorului 1 și Primaria Sectorului 1 București) pentru atribuirea contractelor cu S.C. (....) în modalitatea arătată. Inculpatul Bocean Emanoil a recunoscut primirea sumelor menționate în totalitate, dar și modalitatea de comitere a faptei", mai spun anchetatorii.

În realitate, lucrările de demolare a garajelor amplasate ilegal pe raza teritorială a sectorului 1, lucrările de îndepărtare graffiti de pe suprafețele multiple aparținând sectorului 1, lucrările de demontare a construcțiilor metalice amplasate ilegal pe raza teritorială a sectorului 1 sau lucrările suplimentare de curățenie a imobilelor aparținând Poliției Sectorului 1, inclusiv livrările de produse curățenie nu au fost prestate niciodată în fapt, acestea fiind consemnate numai scriptic.

Procurorii DNA Ploiești l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Emanoil Bocean, la data faptei consilier al primarului Sectorului 1 pe sectorul de ordine publică, coordonator al Poliției Locale, pentru trafic de influență în formă continuată.

AGERPRES / (AS — autor: Anamaria Toma, editor: Marius Frățilă, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...