Prahova: Laurenţiu Cazan s-a retras de la şefia IJJ în urma discuţiilor din spaţiul public

Prahova: Laurenţiu Cazan s-a retras de la şefia IJJ în urma discuţiilor din spaţiul public

Locotenent-colonelul Laurenţiu Cazan, unul dintre şefii Jandarmeriei acuzaţi că au organizat reprimarea manifestaţiei din 10 august 2018, s-a retras de la şefia Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Prahova, ca urmare a discuţiilor care au apărut în spaţiul public după detaşarea sa în această funcţie.

"În urma discuţiilor apărute în spaţiul public care afectează imaginea Jandarmeriei Române, începând cu data de astăzi, 04.01.2021, lt. col. Laurenţiu Cazan a decis să-şi retragă acordul privind împuternicirea sa în funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova. Pentru asigurarea continuităţii comenzii, la conducerea Inspectoratului va rămâne prim-adjunctul inspectorului şef, colonel Dragoş Buzoianu. În conformitate cu prevederile legale în vigoare, cu aceeaşi dată, prin ordin al inspectorului general al Jandarmeriei Române, ofiţerul urmează să îndeplinească atribuţiile avute înainte de această împuternicire", se arată într-o informare transmisă, luni, de IJJ Prahova.

La data de 30 decembrie 2020, Ministerul Afacerilor Interne anunţa că Laurenţiu Cazan a fost detaşat la IJJ Prahova şi împuternicit pe o funcţie echivalentă cu cea deţinută în cadrul Jandarmeriei Bucureşti.

"Decizia a fost luată pentru a asigura continuitatea conducerii acestei unităţi, ca urmare a trecerii în rezervă a fostului comandant, în baza art. 85, alin 1, lit.b din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. Locotenent-colonelul Laurenţiu Cazan a fost detaşat la IJJ Prahova şi împuternicit pe o perioadă de 6 luni pe o funcţie echivalentă cu cea deţinută în cadrul Jandarmeriei Bucureşti", se menţiona într-o informare transmisă de MAI.

Potrivit sursei citate, ordinul şefului Jandarmeriei Române privind această împuternicire a fost semnat pe 21 decembrie 2020.

Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, este unul dintre şefii Jandarmeriei acuzaţi că au organizat reprimarea manifestaţiei din 10 august 2018. Dosarul privind evenimentele de atunci a fost clasat, dar DIICOT a solicitat redeschiderea sa, cerând reluarea urmăririi penale pentru o parte dintre şefii Jandarmeriei de la acea vreme, printre care şi Cazan.

După anunţul privind detaşarea lui Cazan la comanda IJJ Prahova, deputatul USR PLUS de Prahova Mihai Poliţeanu a transmis un comunicat în care îşi exprima nemulţumirea faţă de această numire.

"Jandarmeria şi-a trimis bătăuşii în Prahova. Ca deputat USR PLUS de Prahova nu voi accepta acest lucru. (...) Ca deputat USR PLUS de Prahova solicit: 1. Demisia sau demiterea imediată a lui Laurenţiu Cazan. Dacă are o urmă de respect pentru cetăţenii României şi pentru ceea ce ar trebui să însemne jurământul unui ofiţer de ordine publică, atunci demisia e singura cale onorabilă de a ieşi din această situaţie. În cazul în care acesta nu înţelege că trebuie să îşi dea demisia, trebuie să fie demis de către şeful Jandarmeriei Române. 2. Demisia inspectorului general Alin Masta pentru gestul iresponsabil şi fără ruşine de a-l numi pe Cazan într-o asemenea funcţie de conducere", spunea deputatul. AGERPRES/ (AS - autor: Anamaria Constantin, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...