Prahova: Sinagogă reabilitată și reinaugurată în Câmpina, oraș în care nu mai trăiește niciun evreu

Prahova: Sinagogă reabilitată și reinaugurată în Câmpina, oraș în care nu mai trăiește niciun evreu

Federația Comunităților Evreiești din România (FCER) - Cultul Mozaic a reinaugurat, vineri, sinagoga din municipiul Câmpina, oraș în care nu mai trăiește niciun evreu, construcția datând din anul 1905 adăpostind acum și un punct muzeal.

Președintele federației, Aurel Vainer, a declarat, pentru AGERPRES, că evreii au datoria de a păstra moștenirea istorică, iar în acest context sinagoga de la Câmpina a fost reabilitată, urmând a fi deschisă pentru public și pentru evenimente ale comunității evreiești.

"Acum doi ani, a fost ultimul evreu care a trăit în Câmpina, dar noi, în virtutea faptului că avem datoria să păstrăm moștenirea istorică, mergem pe urmele mișcării evreilor din diferite zone și am reabilitat constructiv și funcțional sinagoga din Câmpina. (...) Va fi deschisă pentru public, iar cu prilejul unor sărbători evreiești sau unor momente importante, vom organiza evenimente și vor veni reprezentanți ai comunităților nu foarte îndepărtate", a explicat acesta.

De asemenea, în interiorul sinagogii a fost amenajat și un punct muzeal care prezintă istoria evreilor din Câmpina, fiind al 14-lea obiectiv de acest gen deschis de FCER în ultimii trei ani în clădiri de cult sau în spații aflate în patrimoniul Federației.

Evreii s-au stabilit la Câmpina la sfârșitul secolului al XIX-lea cu prilejul începerii lucrului la exploatările petroliere, iar comunitatea a numărat 150-200 de membri, ultimul dintre aceștia decedând în urmă cu doi ani, a explicat Aurel Vainer.

AGERPRES/ (AS—autor: Anamaria Toma, editor: Diana Dumitru, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Priviți ce mută Rusia la granița cu Ucraina!

2 Percheziții la clanul interlop Duduianu

3 Americanii, semnal de forță! Priviți ce dihanie au scos din adâncuri!

4 Pușcărie scrie pe ea! / Un mail trimis de Buzăianu instanței o îngroapă definitiv pe japița lui Băsescu!

5 Din culisele marilor tunuri / Cine este în spatele firmelor care importă 90% din gazul rusesc?