Predicatorul turc exilat Fethullah Gulen "nu intenționează să părăsească Statele Unite"

Predicatorul turc exilat Fethullah Gulen "nu intenționează să părăsească Statele Unite"

Predicatorul turc exilat Fethullah Gulen nu intenționează să părăsească Statele Unite pentru Canada, a transmis Alianța pentru Valorile Comune, o organizație apropiată de acesta, ca urmare a unor speculații cu privire la o asemenea posibilă plecare, informează agenția DPA.

Alianța pentru Valorile Comune "respinge acuzația" viceprim-ministrului turc Numan Kurtulmus că Gulen intenționează să se mute în Canada, potrivit unui comunicat postat pe site-ul organizației.

"Dl Gulen nu a cumpărat nicio proprietate în Canada sau în altă parte și nu are nicio intenție să părăsească Statele Unite", se afirmă în comunicat.

"Acesta nu este nimic mai mult decât un zvon fals care circulă din nou pentru a distrage atenția de la represiunea internă a guvernului lui Erdogan și conducerea autocratică, și a exercita presiuni asupra guvernului Statelor Unite pentru a-l aresta pe dl Gulen", se adaugă în comunicat.

Gulen trăiește în exil autoimpus în Pennsylvania (estul SUA) din 1999.

Turcia i-a acuzat pe Gulen și mișcarea sa, Hizmet, că s-au aflat în spatele unei lovituri de stat eșuate în iulie și cere extrădarea acestuia. În schimb, predicatorul Gulen susține că președintele turc Recep Tayyip Erdogan însuși a inițiat lovitura de stat pentru a avea o scuză ca să-și reducă la tăcere criticii.

Alianța pentru Valorile Comune a menționat că ministrul justiției din Turcia, Bekir Bozdag, a făcut speculații despre plecarea lui Gulen în Canada încă din 28 iulie.

Alianța și-a reiterat totodată apelul pentru încetarea tentativelor de a reduce la tăcere vocile disidenței democratice, printre care jurnaliști, cadre universitare, kurzi, liberali și participanți la mișcarea Hizmet.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Scandalul ia amploare! Răsturnare de situație în dosarul banilor șterpeliți din fondul Direcţiei de Informaţii…

3 Mister elucidat / Cine este criminalul Elenei, escorta ucisă cu cruzime în Italia

4 Jeguri ordinare! / Cîțu, o nouă numire cu cântec

5 Scuipați aici! / Căca-ne-am în ea de țară, care hrănește la sân toți șobolanii în timp ce bietul popor ia drumul…