Predoiu despre SIIJ: Nu poate rămâne în forma în care este; au fost vicii de construcţie şi erori de funcţionare

Predoiu despre SIIJ: Nu poate rămâne în forma în care este; au fost vicii de construcţie şi erori de funcţionare

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, marţi, că Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu îşi poate continua activitatea în forma actuală, atât din cauza "viciilor de construcţie" a acestei structuri, dar şi din cauza unor erori apărute în funcţionarea sa.

"Din punctul meu de vedere, secţia nu poate rămâne în forma în care este, datorită vulnerabilităţilor de construcţie. La asta se adaugă şi contraperformanţa din anul care a trecut de la înfiinţarea ei, un an şi mai bine, puţine rechizitorii temeinice care să vizeze cu adevărat corupţia. Din câte ştiu, sunt doar câteva, în schimb, s-au remarcat prin acţiuni extrem de nefericite (...), retragerea apelurilor în cazuri în care nu există o explicaţie pentru acest lucru şi întâmplător vizează foşti politicieni de vârf, continuarea investigării unor oficiali internaţionali cu imunitate internaţională (...). Din punctul meu de vedere, au fost şi vicii de construcţie din start, dar şi erori de funcţionare în Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie şi de aceea e nevoie acolo de o schimbare, în spiritul reflectat şi de raportul de ţară", a declarat Predoiu la intrarea în sediul CSM, care se reuneşte pentru a-şi alege noua conducere - preşedintele şi vicepreşedintele.

Ministrul Justiţiei a adăugat că orice decizie cu privire la SIIJ va fi luată după consultări cu CSM.

"Am făcut apel la spiritul raportului de ţară, care vorbeşte de desfiinţare, dar acest lucru rămâne de discutat şi cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu noul consiliu", a precizat Cătălin Predoiu.

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, luni, achitarea definitivă a lui Eugen Stoina, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, fost procuror DNA, trimis în judecată de SIIJ pentru săvârşirea infracţiunii sustragere de la prelevarea de mostre biologice, el fiind acuzat că a consumat băuturi alcoolice şi a produs un accident rutier.

Acesta era primul dosar instrumentat de SIIJ, trimis în instanţă în noiembrie 2018. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro