Prelungirea sancțiunilor UE împotriva Rusiei va fi "mai dificilă", din cauza unei "rezistențe crescute" (Steinmeier)

Germania consideră că prelungirea sancțiunilor Uniunii Europene aplicate Rusiei va fi "mai dificilă" în acest an, din cauza unei "rezistențe crescute" a unor state membre, a declarat șeful diplomației de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier, înaintea unui scurt turneu pe care îl întreprinde joi și vineri în țările baltice, în contextul în care statele est-europene membre ale NATO cer întărirea prezenței militare a Alianței în regiune, transmite AFP.

"Suntem conștienți de faptul că rezistența în Uniunea Europeană față de prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei a crescut", a declarat Frank-Walter Steinmeier, într-un interviu publicat joi de agenția baltică BNS.

"Va fi mai dificil decât anul trecut să găsim o poziție comună în această chestiune", a admis șeful diplomației germane.

Sancțiunile europene, care afectează sectoarele bancar, de apărare și energetic, expiră în luna iulie. Prelungirea lor necesită un vot unanim din partea statelor UE, dosarul urmând să facă obiectul discuțiilor în luna iunie.

Potrivit lui Steinmeier, Berlinul "va lucra din greu pentru a garanta că Europa prezintă un front unit", dar o eventuală ridicare a sancțiunilor este "indisolubil legată" de respectarea acordurilor de la Minsk, vizând restabilirea păcii în Ucraina.

Ministrul german nu a numit statele la care a făcut referire, însă Italia și Ungaria sunt cele mai sceptice față de prelungirea sancțiunilor, în timp ce Polonia și satele baltice insistă pentru menținerea presiunii asupra Moscovei.

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat săptămâna trecută că se așteaptă la o prelungire a sancțiunilor.

În opinia lui Steinmeier, Occidentul nu poate ignora "încălcarea dreptului internațional" de către Rusia, însă NATO trebuie să caute dialogul cu Moscova. "Avem nevoie de un dialog cu Rusia pentru a reconstrui încrederea pierdută și a reduce riscul să fim antrenați, prin inadvertență, într-o spirală deschisă", a subliniat el.

Ministrul german a mai indicat că, la summitul de la Varșovia din iulie, NATO va lua în discuție desfășurări suplimentare, el insistând că "avem nevoie de Rusia pentru a înfrunta principalele focare de tensiuni internaționale, atât în Siria, cât și în eforturile noastre pentru a stabiliza Libia".

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Asta e de DNA! Citiți de unde vine bogăția Liei Savonea! Ea e cea care l-a salvat pe Vântu!

2 S-o salte procurorii, că n-are imunitate! Dăncilă, denunțată de Dragnea pentru fraudă cu bani europeni! Acest …

3 VIDEO Domeniul „Mama sunt eu” / Așa ne-a furat PSD, pe față, rânjind în batjocură!

4 Priviți, oameni buni! Da, Dăncilă este încălțată de o biată sclavă de pe plantațiile PSD! Vaca asta s-o crede …

5 HOPA! Gâdea, somat de Kovesi să achite în 15 zile daunele morale de 300.000 de lei! Nici celelalte harțabale …

recomandări

Te ia DNA: Cirloganu Marian Cristinel

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul asta zboară printr-un munte într-o cascadorie la limită