Premieră: Două drone stau cu senzorii pe ruși la Marea Neagră

Premieră: Două drone stau cu senzorii pe ruși la Marea Neagră

În plină controfensivă ucraineană, Aliații au decis să trimită în Marea Neagră, pentru supravegherea oricărei mișcări ale fostei Armate Roșii nu una, ci două drone extrem de performate de tip Northrop Grumman RQ-4.

Dronele au decolat de la o bază din Italia FOTO United States Air Force

Ambele aeronave fără pilot au decolat în dimineața zilei de marți de la baza Sigonella din Italia. Este vorba de drona Northrop Grumman RQ-4B (reg. 10-2045 – callsign FORTE11) a US Air Force și de aeronava NATO Northrop Grumman RQ-4D (reg. MM-AV-SA0014). Ambele au plecat cu misiunea de a opera peste Marea Neagră, la sud de Crimeea, de unde pot monitoriza și situația din regiunea Herson, conform itamilradar.com .

România este coproprietar al dronei NATO

Global Hawk, care costă 220 de milioane de dolari o unitate, este foarte performantă. Este operată de la sol de trei oameni şi are o autonomie de peste 32 de ore. Zboară cu aproape 350 de kilometri pe oră la o altitudine de 16.000 de metri. Este dotată cu mai multe radare şi o multitudine de senzori optici care permit monitorizarea ţintelor aflate în aer, la sol sau pe mare.

FOTO Captura itamilradar.com

FOTO Captura itamilradar.com

De precizat că aeronava NATO face parte din programului Alliance Ground Surveillance (AGS) al NATO care beneficiază de contribuţii semnificative din partea a 15 membri ai alianţei - Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Statele Unite. După cum a menţionat NATO, sistemul va fi deţinut şi administrat în mod colectiv de toate statele NATO, toţi membrii având acces la datele dobândite de AGS.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”