PREMIERĂ Prima tabără ILEGALĂ de refugiați, la Timișoara

PREMIERĂ Prima tabără ILEGALĂ de refugiați, la Timișoara

 Zeci de migranți sirieni și irakieni au ridicat o tabără ilegală în spatele secției 5 Poliție din Timișoara, la nici două sute de metri de centrul de refugiați, dezvăluie publicația locală pressalert.ro

UPDATE 10.44 Politistii Sectiei 5 Timisoara si jandarmii au descins, luni, in tabara de la marginea Timisoarei pentru a-i prelua pe transfugi, iar dupa ce vor fi identificati, vor fi indemnati sa mearga inapoi in centrele de refugiati din care provin.

Potrivit politistilor, aproximativ 40 de refugiati din Iran, Irak si Siria, printre care si copii, au campat ilegal la marginea orasului Timisoara, pe Calea Aradului, in imediata vecinatate a Centrului pentru Refugiati.

Azi noapte, aproape de miezul nopții i-am găsit în liziera din spatele magazinului Auchan de pe Calea Aradului. De la marginea câmpului, se zărea, prin iarba înaltă până aproape de șold, o luminiță în buza tufelor devenit refugiu – un foc de tabără. Se frigea într-o tigaie ficat de pui în timp ce copiii așteptau pe cartoanele luate de la hipermarket și transformate în covoare. Cei mari au improvizat trei corturi din folie de plastic și cartoane. Crengile copacilor le-au transformat în cuiere pentru rucsacii cu haine și mâncare.

Politistii spun ca cei 40 au plecat de la diverse Centre de Refugiati din tara, beneficiind de documente de sedere in Romania.

Când îi întrebi de documente, unul dintre irakieni scoate legitimația care arată că e solicitant de azil. ”Ingliș no, romania no” ne spune unul dintre puști. Un altul, mai mare, se transformă în translator ad-hoc. Sunt cu toți ajunși în România din Serbia.

”Ieri a fost Poliția. Ne-au întrebat de documente. Le-au văzut și ne-au lăsat să rămânem aici. Nu am bani, nu am nimic”, ne spune unul dintre irakieni care arată nervos spre centrul de refugiați. Acolo, un echipaj de mascați ai Jandarmeriei stă-n mașină cu girofarurile pornite, la intimidare.

În fața centrului s-a lăsat, la sfârșitul săptămânii, cu bătaie între mai mulți azilanți și cu vărsare de sânge. Zice că-și așteaptă pașaportul. Mulți dintre cei care stau în tabăra ilegală speră să ajungă, cândva, în Germania. Nu știu cum. Cum nici nu știu ce vor face în tabără improvizată în care nu există minime condiții de supraviețuire.





Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…