Premierul Australiei a convocat alegeri parlamentare pe 21 mai

Premierul Australiei a convocat alegeri parlamentare pe 21 mai

Australienii vor vota pe 21 mai pentru un nou parlament federal, a anunţat duminică premierul conservator Scott Morrison, după un mandat marcat de critici legate de modul în care a gestionat pandemia şi dezastrele naturale repetate, informează France Presse.

Cei 17 milioane de alegători din Australia sunt chemaţi la urne, ca la fiecare trei ani, pentru a-şi alege parlamentul federal. Votul este obligatoriu şi, conform practicii actuale, liderul partidului aflat în frunte va fi numit prim-ministru.

''Aceste alegeri sunt despre tine şi nimeni altcineva. Este vorba despre ţara noastră şi despre viitorul ei", a declarat într-o conferinţă de presă Morrison, care încearcă să obţină un al treilea mandat, dar care se află la coada clasamentului în sondaje.

''Ştiu că australienii au trecut printr-o perioadă foarte dificilă. Ştiu, de asemenea, că Australia va continua să se confrunte cu provocări foarte dificile în anii următori", a adăugat premierul.

Potrivit ultimului sondaj Newspoll, coaliţia condusă de Partidul Liberal, care se află la putere de nouă ani, este puternic devansată de Partidului Laburist condus de Anthony Albanese (46%-54%).

În ciuda cel uimai scăzut nivel al şomajului din ultimii 13 ani şi a unei economii în revenire, Morrison a fost aspru criticat pentru ritmul lent al campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 şi pentru modul în care a gestionat incendiile de pădure şi inundaţiile din ultimii ani.

În timpul incendiilor dezastruoase din vara australă 2019-2020, care au ucis peste treizeci de persoane, premierul plecase în vacanţă de Crăciun cu familia sa în Hawaii. Efectul asupra opiniei publice a fost dezastruos, chiar dacă şi-a scurtat vacanţa.

Scott Morrison, în vârstă de 53 de ani, a ajuns la putere în 2018 ca lider al Partidului Liberal. A primit un al doilea mandat după alegerile din 2019.

Se descrie ca fiind un familist tipic australian şi nu ezită să îşi afişeze credinţa creştină penticostală.

Susţinător convins al industriei miniere, el a ignorat apelurile de a reduce dependenţa ţării sale de cărbune şi gaze naturale şi a promis că va extrage cărbune atât timp cât oamenii îl vor cumpăra. Când a fost ministru de finanţe în 2017, nu a ezitat să ridice o bucată de cărbune în parlament. ''Acesta este cărbune, nu vă fie frică", a declarat el în faţa opoziţiei laburiste.

Potrivit sondajului Newspoll, laburistul Anthony Albanese, în vârstă de 59 de ani, este preferat de peste 60% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani.

Mulţi alegători tineri sunt descurajaţi de poziţia pro cărbune a actualului guvern, în condiţiile în care încălzirea globală este considerată responsabilă de inundaţiile şi incendiile recurente din această ţară.

Scott Morrison se străduieşte, de asemenea, să convingă electoratul feminin după un scandal de viol în cadrul instituţiilor politice.

Creşterea costului vieţii, în special a preţurilor la combustibil, este, de asemenea, o preocupare majoră pentru alegători.

Dar actualul prim-ministru are un istoric de succes, câştigând ultimele alegeri de acum trei ani, pe care le-a descris ca fiind un "miracol".

La sfârşitul lunii martie, guvernul său a prezentat alegătorilor un buget plin de cadouri, incluzând reduceri uriaşe de taxe şi impozite pe carburanţi.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria