Premierul britanic Boris Johnson anunţă cele mai mari investiţii din ultimii 30 de ani în apărare

Premierul britanic Boris Johnson anunţă cele mai mari investiţii din ultimii 30 de ani în apărare

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat joi investiţii în apărare de o anvergură fără egal în ultimii 30 de ani, estimând că situaţia internaţională este ''mai periculoasă'' şi "mai intens competitivă" decât oricând după războiul rece, informează AFP.

Aceste cheltuieli reprezintă o creştere cu circa 10% a cheltuielilor alocate apărării din bugetul actual, de circa 40 de miliarde de lire sterline, aproape 45 de miliarde de euro.

Anunţul intervine într-un moment decisiv pentru Regatul Unit, deznodământul negocierilor cu Uniunea Europeană (UE) pentru încheierea unui acord de liber-schimb urmând să fie cunoscut în zilele următoare, în plină pandemie cu noul tip de coronavirus.

Şeful guvernului conservator a anunţat în faţa deputaţilor - prin videoconferinţă, în condiţiile în care a intrat în izolare după ce a fost în contact cu un parlamentar testat pozitiv la COVID-19 - cheltuieli suplimentare de 24,1 miliarde de lire (27 miliarde de euro) în patru ani, în raport cu bugetul anului trecut (38 miliarde de lire, 42,5 miliarde de euro).

Regatul Unit va investi astfel 190 de miliarde de lire (212 miliarde de euro) în apărare în următorii patru ani, adică 2,2% din PIB-ul său, "mai mult ca orice altă ţară europeană" şi "mai mult ca orice alt aliat din cadrul NATO, exceptând SUA", a spus el.

Drone, securitatea cibernetică, un nou centru consacrat inteligenţei artificiale - şeful guvernului britanic a enumerat tehnologiile de vârf asupra cărora lucrează Regatul Unit şi a subliniat că proiectele ce vizează marina britanică vor permite "restabilirea poziţiei Regatului Unit de primă putere navală în Europa".

El a confirmat de asemenea înfiinţarea unui nou comandament spaţial pentru a trimite în spaţiu "sateliţi britanici" şi "prima noastră rachetă, din Scoţia, în 2022".

Toate aceste proiecte vor permite crearea până la 10.000 de locuri de muncă pe an, a subliniat Boris Johnson.

Acest plan a fost lăudat de unii observatori ca fiind un mesaj adresat viitorului guvern al preşedintelui american ales Joe Biden.

Liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, a aprobat această creştere a cheltuielilor, însă a denunţat absenţa unei "strategii" şi a "clarităţii", în special privind finanţarea lor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria