Premierul britanic, Boris Johnson, este investigat de Poliţie

Premierul britanic, Boris Johnson, este investigat de Poliţie

Premierul britanic, Boris Johnson, este investigat de Poliţie – alături de alţi funcţionari – în legatură cu petrecerile organizate la reşedinţa din Downing Street şi la alte adrese oficiale, în timpul perioadelor de carantină impuse din cauza pandemiei chiar de propriul guvern.

Premierul Johnson va trebui să ofere motive solide pentru prezenţa sa la aceste petreceri pentru a scăpa de amendă. Potrivit corepondentei RRA la Londra, lideri influenţi din Partidul său Conservator i-au cerut să demisioneze dacă ancheta va demonstra că a încălcat legea.

Reporter: Aura Neag – Boris Johnson a primit aseară din partea Poliției un chestionar de anchetă, care conține mai multe întrebări despre presupuse petreceri ilegale care ar fi avut loc la reședință sa oficială, în perioada pandemiei. La unele ar fi participat și domnul Johnson, alături de soția sa, deși astfel de întruniri erau ilegale pentru restul populației.

Poliția a trimis același chestionar la alte 50 de persoane din anturajul premierului britanic. Poliția solicită detalii despre aceste petreceri și cere ca răspunsurile să fie oneste. Boris Johnson și celelalte persoane chestionate au șapte zile să răspundă la întrebările Poliției. Juridic, aceste chestionare au valoarea unei mărturii sub cauțiune.

Dacă va fi găsit vinovat, Boris Johnson riscă o amendă care poate ajunge la câteva mii de lire sterline. Politic, însă, situația premierului britanic se va complica și mai mult, întrucât atât opoziția, cât și lideri din Partidul Conservator aflat la putere spun că nu mai este posibil ca el să rămână premier dacă Poliția constată că a încălcat legea. Boris Johnson refuză, însă, să răspundă la întrebarea dacă va demisiona. Este o situație rar întâlnită în politica din Marea Britanie ca premierul în funcție să fie anchetat de Poliție./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 februarie

Sursa: rador.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria