Premierul britanic cere NATO o reacţie dură la masacrele din Ucraina

Premierul britanic cere NATO o reacţie dură la masacrele din Ucraina

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că speră să obţină o reacţie dură a NATO la criza din Ucraina, după ce Rusia a fost acuzată de masacrarea civililor, transmite luni dpa.

Johnson a condamnat deja "atacurile josnice" ale Rusiei împotriva civililor din oraşele ucrainene Irpin şi Bucea şi a promis că "nu vom avea linişte până când nu se face dreptate".

Săptămâna aceasta, prim-ministrul le va fi gazdă la reşedinţa sa londoneză din Downing Street liderilor Poloniei şi Germaniei, cu care va discuta despre NATO şi despre modalităţile de a sprijini Ucraina în faţa agresiunii ruse.

Duminică, Johnson a afirmat că "nicio dezminţire sau dezinformare de la Kremlin" nu pot ascunde că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, este "disperat", iar "invazia sa este nereuşită".

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că, după retragerea trupelor ruse, pe străzile oraşului Bucea şi în suburbia Irpin a Kievului au fost găsite cadavrele unor civili, într-o scenă asemănătoare unui "film de groază".

La Bucea, la nord-vest de capitală, soldaţii ucraineni au tras corpurile neînsufleţite cu cabluri, de la distanţă, de teamă că ar putea fi minate.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a comunicat că în localităţile din regiunea kieveană recucerite recent de la ruşi au fost găsite 410 de cadavre ale unor civili.

Johnson a declarat că Regatul Unit extinde sancţiunile împotriva Rusiei şi sprijinul militar pentru Ucraina, suplimentând totodată ajutoarele umanitare pentru cei de pe teren. El a adăugat că ţara sa a fost "în prima linie a sprijinului pentru ancheta Tribunalului Penal Internaţional privind atrocităţile comise pe teritoriul ucrainean.

"Ministrul justiţiei a autorizat un sprijin financiar suplimentar şi delegarea unor anchetatori experţi", a precizat premierul.

Ceva mai devreme, tot duminică, ministrul de externe Liz Truss apreciase că atacurile "neselective" ale forţelor ruse asupra civililor nevinovaţi din Irpin şi Bucea trebuie anchetate ca crime de război. Ea a promis că Regatul Unit va insista până când cei răspunzători de "atrocităţile" din Ucraina vor fi aduşi în faţa justiţiei şi a adăugat că Rusia nu va fi lăsată să îşi acopere implicarea cu ajutorul unor dezinformări cinice".

Serghei Nikiforov, purtător de cuvânt al lui Zelenski, a declarat că autorităţile ucrainene au găsit dovezi ale unor fapte care arată "exact ca nişte crime de război", inclusiv cadavre ale unor civili executaţi şi gropi comune.

Ministerul apărării de la Moscova a respins acuzaţiile la adresa militarilor ruşi privind uciderea civililor la Bucea.

Potrivit ministerului britanic al apărării, forţele ruse, din care fac parte şi mercenari, îşi redirecţionează ofensiva din Ucraina către regiunea Donbas, din est. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...