Premierul britanic îi transmite Chinei: Nu-i vom abandona pe locuitorii din Hong Kong

Premierul britanic îi transmite Chinei: Nu-i vom abandona pe locuitorii din Hong Kong

Marea Britanie nu va abandona populaţia din Hong Kong dacă Beijingul va impune în această regiune noua lege a securităţii naţionale, ce contravine obligaţiilor internaţionale ale Beijingului ce decurg din acordul din 1984, a declarat miercuri premierul Boris Johnson, citat de Reuters.

"Hong Kong are succes pentru că oamenii săi sunt liberi", scrie Johnson într-un editorial în The Times. "Dacă China continuă, aceasta ar fi în conflict direct cu obligaţiile ce-i revin din declaraţia comună, un tratat juridic constrângător înregistrat la Naţiunile Unite", afirmă premierul britanic.

Parlamentul chinez a aprobat săptămâna trecută o decizie privind crearea de legi pentru Hong Kong pentru a stopa rebeliunea, secesiunea, terorismul şi interferenţele străine. În virtutea deciziei Beijingului, agenţi de securitate şi de informaţii subordonaţi puterii centrale chineze vor putea fi desfăşuraţi pentru prima dată în Hong Kong.

"Mulţi oameni din Hong Kong se tem că modul lor de viaţă, pe care China s-a angajat să-l respecte, este ameninţat", a declarat Johnson.

"Dacă China va continua să le justifice temerile, atunci Marea Britanie nu va putea să ridice din umeri cu conştiinţa împăcată şi să se distanţeze; în loc de aceasta, ne vom respecta obligaţiile şi vom propune o alternativă", a spus şeful guvernului britanic.

Jonhnson a reiterat angajamentul Regatului Unit de a le oferi posesorilor de paşapoarte britanice rezidenţi în Hong Kong (British National Overseas/BNO) o cale de a dobândi cetăţenia britanică, permiţându-le să se instaleze pe teritoriul Marii Britanii.

Există aproximativ 350.000 de deţinători de paşapoarte BNO în Hong Kong şi alţi 2,5 milioane sunt eligibili pentru ele, a spus Johnson.

Potrivit ziarului, Consiliul de Securitate Naţională al Marii Britanii a convenit marţi să "reechilibreze" relaţia Marii Britanii cu China.

Londra a avertizat marţi Beijingul să facă un pas înapoi în privinţa legii privind securitatea naţională în Hong Kong, afirmând că riscă să distrugă una dintre "bijuteriile economice din Asia", ruinând în acelaşi timp reputaţia Chinei.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vipera ţine cu dinţii de Reghecampf

2 Așa o fi?

3 O femeie l-a surprins pe soț în timp ce „servea un oral” de la o minoră / Ce a urmat s-a transformat în coșmar

4 Alcov bucureștean cu o bombă sexuală / Un milionar căsătorit a combinat-o pe fiica partenerului de afaceri

5 VIDEO De văzut!