Premierul bulgar Boiko Borisov spune că Sofia nu va expulza diplomaţi ruşi în scandalul Skripal

Premierul bulgar Boiko Borisov spune că Sofia nu va expulza diplomaţi ruşi în scandalul Skripal

Bulgaria nu va expulza diplomaţi ruşi ca răspuns la atacul cu un agent neurotoxic asupra unui fost dublu agent rus în Marea Britanie, pentru care guvernul de la Londra a acuzat Moscova, a declarat vineri premierul Boiko Borisov, potrivit Reuters.

Borisov a spus că Bulgaria, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului UE, trebuie să menţină deschis dialogul cu Rusia, în contextul escaladării tensiunilor dintre Occident şi Moscova după otrăvirea fostului dublu spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale la 4 martie.

După acest caz, considerat a fi primul cunoscut în care se foloseşte un astfel de agent neurotoxic pe teritoriul european după Al Doilea Război Mondial, majoritatea ţărilor din UE şi din NATO, inclusiv SUA, au expulzat diplomaţi ruşi.

Unele ţări membre ale blocului comunitar, cum ar fi Grecia, Cipru, Portugalia, Slovenia şi Austria, nu s-au alăturat, totuşi, acestei acţiuni coordonate.

Bulgaria şi-a exprimat solidaritatea cu aliaţii din UE şi din NATO prin faptul că şi-a rechemat ambasadorul de la Moscova pentru consultări, a spus Borisov, care a subliniat însă că pentru alte acţiuni este nevoie de mai multe dovezi.

Ca ţară care deţine preşedinţia Consiliului UE "trebuie să menţinem (deschis) canalul de comunicare, aşa cum am făcut şi în situaţia extrem de tensionată din prezent din regiune cu Turcia. Trebuie să facem la fel şi cu Rusia", a spus Borisov.

"În această etapă, nu considerăm că ar trebui să expulzăm oficiali şi diplomaţi ruşi", a spus Borisov, după o reuniune a consiliului de securitate al guvernului în legătură cu atacul din Marea Britanie, întrevedere care a presupus şi audierea ambasadorului bulgar la Moscova.

Borisov a declarat că ambasadorul va reveni în Rusia după Paştele ortodox, la 8 aprilie.

Apelurile ca Bulgaria să expulzeze diplomaţi ruşi s-au confruntat cu o opoziţie puternică atât din partea coaliţiei de guvernământ, cât şi din partea altor formaţiuni politice din parlament care sunt în favoarea unor relaţii bune cu Rusia.

Bulgaria, care a fost eliberată de sub Imperiul Otoman de Rusia, a devenit unul din cele mai supuse state-satelit faţă de URSS în timpul Războiului Rece. Mulţi bulgari simt o afinitate culturală puternică faţă de Rusia, cele două ţări împărtăşind alfabetul chirilic şi ortodoxia, comentează Reuters.

Bulgaria este de asemenea aproape în totalitate dependentă de resursele de gaze, de echipamentele militare şi de încasările din turism provenite din Rusia.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Propagandiştii Kremlinului, supăraţi că tinerii ruşi nu vor să moară în războiul lui Putin: „Avem 150 de milioane de oameni. Câţi dintre ei luptă în D…

2 Aviația militară ucraineană a efectuat cel mai masiv atac de la începutul invaziei

3 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

4 „Ucigașul de blindate” / Un sergent ucrainean a spulberat 16 „unități” ale armatei ruse, cu sistemele antitanc Stugna și Javelin

5 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo