Premierul ceh consideră că ţara sa este dezavantajată de propunerile CE privind fondul de redresare şi Pactul Verde

Premierul ceh consideră că ţara sa este dezavantajată de propunerile CE privind fondul de redresare şi Pactul Verde

Premierul ceh Andrej Babis a reafirmat joi poziţia critică a ţării sale faţă de propunerile Comisiei Europene privind planul european de relansare şi Pactul Verde european, considerându-le ''injuste'' faţă de Republica Cehă, transmite agenţia EFE.

''Credem în continuare că este injust, că propunerea nu este justă şi nici eficientă'', a spus Babis în faţa presei înainte de a pleca la Bruxelles pentru a participa la summitul european la care şefii de stat sau de guvern din ţările UE vor încerca să ajungă la un acord asupra fondului de redresare post-pandemie propus de Comisia Europeană şi asupra viitorului cadru financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027.

Premierul ceh a criticat în special formula de repartizare a celor 750 de miliarde de euro propuşi de Comisie pentru fondul de redresare, considerând că este o formulă discriminatorie pentru statele cu rate reduse ale şomajului, cum este cazul Republicii Cehe.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a încercat printr-o propunere de compromis să ţină cont de această poziţie, sugerând ca accesarea unei treimi din suma cu care va fi constituit fondul să nu fie legată de rata şomajului din ultimii cinci ani, propunere considerată însă insuficientă de guvernul de la Praga.

Premierul Babis a amintit că efectele pandemiei COVID-19 asupra economiei, mai ales efectul asupra locurilor de muncă, nu vor putea fi evaluate mai devreme de anul viitor.

Şeful executivului ceh a criticat şi proiectul de buget multianual avansat de Comisia Europeană, întrucât acesta pune accentul pe proiecte orientate către transformarea ecologică a UE (Pactul Verde european), în timp ce Republica Cehă ''are nevoie de bani pentru investiţii'' prin intermediul fondurilor de coeziune pentru a reduce decalajul de dezvoltare faţă de economiile vest-europene.

Prin urmare, Andrej Babis se aşteaptă la o ''negociere complexă'' la acest summit. ''Va fi dificil de găsit un acord'', a încheiat el. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

2 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …

3 Date și amănunte care dau fiori...

4 România jefuită / Cât a încasat Anca Alexandrescu de la KazMunayGas, kazahii pe care Ponta i-a iertat de 600 mil…

5 Studiu britanic care dă de gândit: Persoanele care au avut COVID-19 pot avea imunitate cel puțin cinci luni, d…