Premierul de la Chișinău susţine că Rusia încearcă destabilizarea Republicii Moldova: Vedem amenințări cu bombardamente

Premierul de la Chișinău susţine că Rusia încearcă destabilizarea Republicii Moldova: Vedem amenințări cu bombardamente

Natalia Gavrilița susține că Rusia apelează la diverse acțiuni, toate componente ale unui război hibrid, prin care încearcă să submineze stabilitatea Republicii Moldova, menţionând în acest sens si ameninţări cu bombardamente.

Premierul susține că Rep. Moldova este amenințată cu bombardamentele de Kremlin. FOTO: Facebook.com

Consecințele războiului Rusiei contra Ucrainei sunt resimțite din plin de cetățenii Republicii Moldova, premierul de la Chișinău, dând exemplu tariful de șapte ori mai mare pentru gaze naturale și cel al luminii, care a crescut de trei ori. Pe lângă criza energetică, țara este ținta războiului hibrid început de Kremlin, spune Gavrilita.

„Vedem elemente ale unui război hibrid. De exemplu, încercări ale forțelor pro-ruse de a destabiliza politic țara prin proteste plătite, care s-au oprit rapid când oligarhii, care au fugit din Moldova au fost incluși pe listele de sancțiuni și fluxurile lor de numerar au fost limitate. Asistăm la atacuri cibernetice, dintre care unul în 2022, care a fost cel mai mare din istoria țării noastre. Și vedem amenințări cu bombardamente”, a declarat șefa Cabinetului de miniștri în cadrul unui interviu pentru Euronews.com.

Publicaţia menţionată susţine că o sursă de îngrijorare pentru Natalia Gavrilița rămâne Transnistria. Regiunea s-a separat în anul 1992 de Republica Moldova, însă nu a fost recunoscută de comunitatea internațională și nici măcar de Rusia, care menține acolo un contingent militar considerabil.

„Considerăm situația din Transnistria, aflată sub stăpânire separatistă, fragilă, dar stabilă. Am spus mereu că situația din Moldova va depinde în mare măsură de evoluția războiului din Ucraina. Vedem că ucrainenii sunt foarte curajoși și rezistenți, luptă pentru securitatea nu numai a țării lor, ci și a Moldovei, ci într-un sens mai larg, pentru valorile pe care noi, ca europeni, le promovăm”, a mai spus Natalia Gavrilița.

Republica Moldova, amenințată cu scenariul ucrainean

La începutul acestei luni, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a amenințat Republica Moldova cu scenariul ucrainean, susținând că Maia Sandu vrea să introducă ţara în NATO sau să o unească cu România.

Chișinăul a dezmințit informațiile, precizând că acestea fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse.

Iar șeful diplomației UE Josep Borrell susține că declarațiile lui Serghei Lavrov, fără un grad de seriozitate, îl pun în lumină proastă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”