Premierul francez cere să se elimine informațiile despre viața sa personală dintr-o carte recent publicată

Premierul francez cere să se elimine informațiile despre viața sa personală dintr-o carte recent publicată

Elizabeth Borne cere eliminarea unora dintre informațiile „legate de sănătatea și orientarea sa sexuală”, precum și despre viața sa de familie, relatează AFP.

Elizabeth Borne. Foto: EPA-EFE

Premierul francez Elizabeth Borne intenționează să îl dea în judecată pe editorul cărții Secret pentru a elimina din aceasta informații despre viața ei personală, a relatat miercuri Agence France-Presse .

Potrivit declarației cu care șeful guvernului s-a adresat instanței, aceasta cere să se elimine „din orice ediție nouă sau retipărire” o parte a informațiilor din biografie, „privind sănătatea și orientarea sexuală”, precum și „viața de familie” . După cum subliniază Borne, „aceste informații nu pot fi supuse legii libertății de informare”. În plus, ea cere o compensație morală de 1 euro și 5.000 de euro pentru acoperirea cheltuielilor judiciare.

Avocatul premierului, Emily Sudr, a precizat că cerința vizează doar edițiile noi, în timp ce Borne nu cere retragerea exemplarelor care au apărut deja în librării pe 4 mai.

Editura Archipelago, care a publicat Secret, a emis la rândul său un comunicat în care a subliniat valoarea documentară a cărții și l-a apărat pe autorul acesteia, jurnalistul Berenger Bont. Susține că materialul a fost strâns pe baza unei anchete jurnalistice care a durat un an, precum și a două interviuri cu premierul și o duzină de conversații cu membri ai cercului ei apropiat și rudelor. Editura mai numește această carte și prima biografie a lui Borne, care a condus cabinetul Franței începând cu data 16 mai 2022, după șase ani în guvern în funcții ministeriale.

Audierile în acest caz sunt programate pentru 24 mai. După cum notează agenția, dacă instanța ia partea premierului, editorul va trebui să priveze lucrarea de o parte semnificativă a conținutului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante