Premierul francez, pregătit să primească o delegaţie reprezentativă a 'vestelor galbene'

Premierul francez, pregătit să primească o delegaţie reprezentativă a 'vestelor galbene'

Premierul francez Edouard Philippe s-a declarat pregătit miercuri să primească o "delegaţie reprezentativă" a "vestelor galbene", dorind de asemenea ca această mişcare să participe la viitoarea consultare privind tranziţia ecologică anunţată de preşedintele Emmanuel Macron, relatează AFP.

"Dacă există o delegaţie reprezentativă a 'vestelor galbene', atunci voi răspunde", a afirmat prim-ministrul pentru canalul RMC-BFMTV. "În ceea ce ei formulează, există multe lucruri foarte legitime care trebuie să fie auzite", a apreciat el.

Premierul Philippe a confirmat miercuri creşterea taxei pe carburant la 1 ianuarie cu un sistem de limitare a impactului, aşa cum a anunţat cu o zi înainte Emmanuel Macron pentru a răspunde mişcării "vestelor galbene".

"Dacă în cursul anului există o creştere a preţului la materii prime, atunci putem reveni la nivelul taxei stabilite pentru 1 ianuarie", a explicat şeful guvernului pentru canalul RMC-BFMTV. "Dacă preţul creşte din cauza unor fenomene pe care nu le controlăm, nu vom adăuga taxe suplimentare", a precizat el.

Protestele "vestelor galbene", numele sub care este cunoscută această mişcare creată pe reţelele de socializare, fără tutela vreunui partid sau sindicat, au fost determinate de anunţul guvernului privind scumpirea carburanţilor. Mai puţin semnificativă la nivel naţional decât a fost săptămâna precedentă, mobilizarea ''vestelor galbene'' s-a soldat sâmbăta trecuta cu ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine în centrul Parisului şi cu mai multe reţineri. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Interlopul Cătălin Mavrichie, asasinul lui „Caiac”, va fi eliberat condiționat după 13 ani de detenție

3 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

4 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

5 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN