Premierul Israelului afirmă că închiderea Agenţiei Evreieşti de la Moscova ar afecta relaţiile celor două ţări

Premierul Israelului afirmă că închiderea Agenţiei Evreieşti de la Moscova ar afecta relaţiile celor două ţări

Dorinţa Moscovei de a închide această agenţie para-guvernamentală însărcinată cu imigraţia evreiască în Israel, invocând încălcări ale legii, a fost denunţată ferm de Israel, care o consideră o măsură punitivă ca reacţie la poziţiile noului guvern al statului evreu împotriva ofensivei ruse din Ucraina, scrie Agerpres.

Oficialii ruşi justifică decizia de a închide Agenţia Evreiască prin „espectarea legislaţiei ruse".

Lapid spune că vrea „să acţioneze pe cale diplomatică” astfel încât organizaţia să îşi continue activitatea şi a precizat că va trimite trimite o delegaţie israeliană „imediat ce va fi primită aprobarea din partea Rusia pentru discuţii".

Aceasta va pune „totul în aplicare" pentru ca dialogul pe subiect să continue, a precizat Lapid, adăugând că „relaţiile cu Rusia sunt importante pentru Israel".

Agenţia Evreiască a fost creată în 1929 şi se ocupă în special de organizarea emigraţiei spre Israel a persoanelor de origine evreiască.

După invazia rusă din Ucraina în februarie, Israelul a adoptat mai întâi o poziţie prudentă, iar premierul de atunci, Naftali Bennett, a evidenţiat legăturile privilegiate cu cele două ţări. Yair Lapid, pe atunci şeful diplomaţiei, a condamnat în schimb ferm „încălcarea gravă a ordinii internaţionale".

De la preluarea funcţiei de prim-ministru, Yair Lapid a reluat criticile la adresa Rusiei, rămânând în acelaşi timp prudent pentru a menţine legăturile cu Moscova, considerate cruciale pentru a păstra capacitatea Israelului de a desfăşura atacuri aeriene în Siria, unde Moscova este prezentă şi susţine regimul. Israelul a ţintit în Siria în special grupuri apropiate de Iran, principalul său inamic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...