Premierul japonez reiterează intenţia trimiterii de forţe în Orientul Mijlociu pentru asigurarea securităţii navelor nipone

Premierul japonez reiterează intenţia trimiterii de forţe în Orientul Mijlociu pentru asigurarea securităţii navelor nipone

Premierul japonez, Shinzo Abe, a reiterat planurile sale de desfăşurare a Forţelor de Auto-Apărare în Orientul Mijlociu în scopul asigurării securităţii navelor nipone, într-un moment în care tensiunile din regiune erup după moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis vineri într-un raid american în Irak.

Într-o conferinţă de presă televizată susţinută luni, Abe, citat de Reuters, a chemat toate naţiunile implicate să facă eforturi diplomatice în vederea reducerii tensiunilor şi evitării escaladării situaţiei.

"Tensiunile cresc în Orientul Mijlociu şi sunt profund îngrijorat. O escaladare suplimentară ar trebui evitată şi chem toate părţile implicate să epuizeze toate eforturile diplomatice pentru reducerea tensiunilor", le-a spus Abe jurnaliştilor la Ise, în centrul Japoniei.

"Avem în vedere să desfăşurăm Forţele de Auto-Apărare în această regiune pentru a întări colectarea de informaţii şi a asigura trecerea în siguranţă a navelor legate de Japonia", a arătat Abe, reiterând un plan dezvăluit luna trecută.

În decembrie, guvernul nipon a anunţat că va trimite o navă de război şi avioane de patrulare în Orientul Mijlociu, de unde provine circa 90% din importul său de ţiţei.

Japonia, un aliat american care a menţinut relaţii prieteneşti cu Iranul, a ales să lanseze mai degrabă propria sa operaţiune decât să se alăture unei misiuni conduse de SUA în regiune pentru protejarea navigaţiei.

Un oficial al ministerului nipon al Apărării a indicat că guvernul îşi propune să demareze operaţiunea de patrulare aeriană în ianuarie, în timp ce distrugătorul îşi va începe probabil activitatea în zonă în luna februarie. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Tun de 400 de milioane de euro! / Cui au dat liberalii licențele pentru nămolul de la Techirghiol și sarea de la…

2 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…

3 Așa o fi?

4 Alcov politic / În sfârșit, tractoristul Stănescu a primit verde de la Cotroceni să depună moțiunea de cenzură

5 Scandal la Zona liberă Curtici-Arad! „Marmota” s-a dedulcit la „ciocolată”?