Premierul Japoniei a vizitat Bucea, în timp ce Xi Jinping s-a întâlnit la Moscova cu Putin

Premierul Japoniei a vizitat Bucea, în timp ce Xi Jinping s-a întâlnit la Moscova cu Putin

Programul liderilor chinez și japonez reflectă ecoul pe care îl are războiul din Ucraina în Asia: amândoi se află în vizite externe strategice în părți opuse ale conflictului. Premierul Japoniei, Fumio Kishida, se află la Kiev, unde promite un sprijin neclintit președintelui ucrainean, vorbind despre reconstrucție și ajutor umanitar. Între timp, Xi Jinping se află la Moscova și a fost descris de către Vladimir Putin ca fiind un prieten și un partener.

Prim-ministrul Japoniei, la locul unei gropi comune descoperite în orașul Bucea FOTO: AFP

Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, s-a deplasat marţi, 21 martie, la Bucea, oraş-martir situat lângă Kiev, devenit simbol al atrocităţilor ocupaţiei ruse, în același timp în care liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit la Moscova cu Vladimir Putin.

Potrivit Agerpres, Kishida s-a deplasat la Bucea cu trenul, la începutul după-amiezii, la scurt timp după ce a sosit la Kiev, tot cu trenul, şi înainte de întrevederea sa cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Deplasarea lui Kishida în această în Ucraina este calificată de Kiev drept „istorică".

„Această vizită istorică este un semn de solidaritate şi de cooperare puternică între Ucraina şi Japonia", a declarat pe Facebook ministrul-adjunct al afacerilor externe ucrainean Emine Djeppar, postând fotografii cu Fumio Kishida pe peronul gării din Kiev.

„Suntem recunoscători faţă de Japonia pentru solida sa susţinere şi contribuţia sa la viitoarea noastră victorie", a adăugat ea.

Kishida a devenit primul prim-ministru nipon care s-a deplasat într-o zonă de război după încheierea celui de Al Doilea Război Mondial.

Vizita sa intervine într-un moment în care preşedintele chinez Xi Jinping se află la Moscova pentru o întrevedere cu Vladimir Putin , având drept punct central al discuţiilor invazia rusă în Ucraina.

Kishida urmează să aibă o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a-i transmite „respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria sub comanda sa, precum şi solidaritatea şi susţinerea infailibilă acordată Ucrainei de Japonia şi de G7", a cărui gazdă această ţară asiatică este în acest an, a precizat diplomaţia niponă într-un comunicat.

Fumio Kishida este singurul lider el unei ţări membre a G7 care nu se deplasase la Kiev de la declanşarea invaziei ruse lansate în februarie 2022. El era invitat în mod regulat să întreprindă o vizită în Ucraina.

La sfârşitul lui februarie 2023, preşedintele american Joe Biden a efectuat la rândul său o vizită-surpriză şi foarte mediatizată la Kiev.

Tokyo s-a raliat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, oferindu-şi ajutorul Kievului.

În februarie, Japonia a anunţat un nou ajutor de 5,5 miliarde de dolari (5,1 miliarde de euro) pentru Ucraina. Tokyo a trimis Kievului, de asemenea, echipamente defensive şi i-a propus să găzduiască refugiaţi ucraineni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...