Premierul luxemburghez Xavier Bettel, acuzat de plagiat, renunţă la diploma de studii aprofundate obţinută în Franţa

Premierul luxemburghez Xavier Bettel, acuzat de plagiat, renunţă la diploma de studii aprofundate obţinută în Franţa

Prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel a anunţat marţi că renunţă la diploma de studii aprofundate (DEA, ciclul al treilea) de la Universitatea din Nancy (Franţa), obţinută în 1999 şi care i-a adus acuzaţii de plagiat, transmite AFP.

Bettel a explicat că a luat această decizie 'pentru a ridica orice îndoială cu privire la îndreptăţirea (diplomei) DEA şi a evita o pierdere de încredere în munca academică'.

'Regret această situaţie şi solicit Universităţii să-mi accepte scuzele şi decizia', a adăugat în comunicat premierul liberal, care conduce din 2013 guvernul din Luxemburg.

Luni, el a informat Universitatea din Nancy despre completările de adus la munca sa pentru a se putea folosi de acest titlu de diplomă, au subliniat cele două părţi.

Într-un comunicat, universitatea a explicat că, după o anchetă privind 'misiunea de integritate ştiinţifică', i s-a cerut fostului student să-şi 'reia memoriul de DEA în cel mai bun termen pentru a include în el referinţele care lipsesc şi a-l pune în conformitate cu practicile actuale de citare'.

'Fără această actualizare, Universitatea din Lorena se va vedea constrânsă să-şi sesizeze instanţele, având drept consecinţă posibilă retragerea diplomei de DEA', adaugă textul comunicatului.

Potrivit universităţii, 'mai multe părţi ale documentului pot fi considerate drept o formă de plagiat întrucât nu au fost făcute trimiteri în manieră corectă'.

Într-o anchetă publicată în octombrie, portalul reporter.lu a afirmat că 'mai mult de trei sferturi' din memoriul redactat în 1999 de Bettel - o lucrare de cercetare cu titlul 'Spre o reformă posibilă a modurilor de scrutin în alegerile pentru Parlamentul European?'- erau împrumuturi fără trimiteri la surse.

Xavier Bettel, 48 de ani, avocat de formaţie înscris în baroul din Luxemburg, deţine şi un master în drept la facultatea de drept din Nancy.

După acuzaţiile din reporter.lu, el a invocat o greşeală de tinereţe, afirmând că a redactat memoriul 'acum mai bine de 20 de ani' fără să fi fost conştient de eroare.

Însă a adăugat: 'Recunosc că s-ar fi putut - da, poate că ar fi trebuit - face altfel'.

În Germania, mai mulţi miniştri, printre care Franziska Giffey, fost ministru al familiei, au demisionat în ultimii ani în urma acuzaţiilor de plagiat.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...