Premierul Marii Britanii a cerut să se permită referendumul pentru independența Scoției

Premierul Marii Britanii a cerut să se permită referendumul pentru independența Scoției

Potrivit Daily Telegraph, Rishi Sunak, ca răspuns la cererea liderului Partidului Național Scoțian Hamza Yousaf, s-a oferit să colaboreze pentru a reduce costul vieții în Marea Britanie.

Foto: Arhiva Adevărul

Prim-ministrul scoțian și liderul Partidului Național Scoțian (SNP), Hamza Yousaf, a profitat luni de prima sa întâlnire cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak pentru a cere de la acesta autoritatea de a organiza un referendum privind independența regiunii. Acest lucru a fost raportat de ziarul The Daily Telegraph .

Potrivit publicației, Yusaf și-a exprimat speranța într-o conversație cu premierul că va „respecta aspirațiile democratice” ale parlamentului scoțian și îi va acorda autoritatea de a organiza un plebiscit. Independența față de Marea Britanie este principalul obiectiv al SNP, care controlează parlamentul regiunii din 2007.

Londra i-a refuzat în mod constant Edinburg-ului acest drept. Potrivit The Daily Telegraph, Sunak, ca răspuns la cererea lui Yusaf, s-a oferit în loc de un referendum să lucreze împreună pentru a reduce costul vieții în Marea Britanie. Întâlnirea în sine, după cum spune articolul, a avut loc în biroul primului ministru britanic din Parlament și a durat aproximativ 20 de minute.

Un referendum pentru independența Scoției a avut loc în 2014. 55% dintre participanții săi au fost în favoarea menținerii uniunii dintre Edinburgh și Londra. Cu toate acestea, Partidul Național Scoțian a insistat în ultimii ani asupra necesității de a vota din nou din cauza faptului că Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană (Brexit). În 2016, poporul Scoției s-a opus Brexitului în cadrul unui referendum național, deși Marea Britanie a sprijinit în general părăsirea UE.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Mi-am pierdut fiul. Fiul meu Xavier este mort, ucis de virusul wok”

2 VIDEO „Nu mai am așteptări de la viață…”

3 Dr. Nae / „Homosexualii sînt o anxietate majoră pentru bărbatul tradiţional fiindcă orientarea lor sexuală subminează însăşi identitatea masculină trad…

4 Ce salariu lunar primește un soldat ucrainean care luptă pe front împotriva rușilor

5 Are dreptate Rareș Bogdan...