Premierul olandez Mark Rutte a venit cu o carte la summitul UE, anticipând un impas în negocieri

Premierul olandez Mark Rutte a venit cu o carte la summitul UE, anticipând un impas în negocieri

Premierul olandez Mark Rutte a venit joi la summitul UE cu o biografie a lui Chopin, material de lectură care îl va ajuta să-şi ocupe timpul atunci când va interveni inevitabilul impas asupra bugetului pe termen lung al UE, comentează Reuters.

Discuţiile privind noul buget multianual al UE se anunţă mult mai dificile decât de obicei, din cauza unui deficit de finanţare de 75 de miliarde de euro rămas după ieşirea din blocul comunitar a Marii Britanii, care era al doilea cel mai mare contributor net al UE.

Olanda şi alte trei ţări care sunt şi ele contributoare nete sunt hotărâte să limiteze cheltuielile pentru perioada de finanţare 2021-2027 la 1% din PIB-ul celor 27 de state membre.

Statele beneficiare nete vor pe de altă parte o finanţare superioară, iar pe măsură ce liderii acestora au ajuns joi la summitul special pentru buget ei au confirmat unul cât unul că nu vor ceda teren.

"Am adus o carte cu mine, biografia lui Chopin. Poziţia noastră este cunoscută şi nu văd ce este de negociat", le-a spus Rutte ziariştilor la venirea la summit.

Un oficial olandez a declarat că Rutte a călătorit în Polonia cu prilejul manifestărilor organizate luna trecută la Auschwitz cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului, iar pe drumul de întoarcere i s-a spus că ar trebui să citească biografia compozitorului polonez Frederic Chopin.

Rutte a recunoscut că preşedintele Consiliului European şi fost premier belgian Charles Michel a depus mari eforturi pentru a crea unitate între cei 27 de lideri în privinţa bugetului.

"Charles Michel face tot ce poate, dar este mai uşor să formezi un guvern în Belgia decât să faci Europa să ajungă la un acord în aceste discuţii despre buget", a spus Rutte.

Politicienii belgieni din comunităţile francofonă şi neeerlandofonă nu au reuşit să formeze un guvern de mai bine de un an, o parte din această perioadă postul de prim-ministru fiind ocupat de Charles Michel.

Însă nu este pentru prima dată când Belgia nu a avut guvern o lungă perioadă de timp. În 2010, eforturile de a forma o coaliţie de guvernare au durat 541 de zile, veritabil record mondial, notează Reuters.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa