Premierul Orban a reiterat la Paris angajamentul ferm al României de a deveni membru al OCDE

Premierul Orban a reiterat la Paris angajamentul ferm al României de a deveni membru al OCDE

Prim-ministrul Ludovic Orban a avut marţi, în contextul vizitei pe care o efectuează în Franţa, o întrevedere cu secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Angel Gurria, şi a susţinut, totodată, o alocuţiune în plenul Consiliului OCDE în cadrul căreia a reiterat angajamentul ferm al României de a deveni membru al acestei structuri.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, cu ocazia întrevederii bilaterale cu secretarul general al OCDE, premierul a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat de acesta candidaturii României pe parcursul mandatului.

Totodată, Orban a evidenţiat eforturile României pentru demararea procesului extinderii OCDE cu ţara noastră, iar în dialogul interactiv cu membrii Consiliului, aceştia au subliniat faptul că ţara noastră a atins gradul necesar de pregătire pentru începerea negocierilor de aderare şi au apreciat eforturile Guvernului român în acest sens.



"În discursul din cadrul reuniunii plenare, premierul Ludovic Orban a reiterat angajamentul ferm al României de a deveni membru al OCDE, demonstrat prin însuşirea constantă şi promovarea activă a standardelor şi valorilor OCDE, ţara noastră fiind statul european candidat cel mai bine pregătit pentru procesul de extindere a organizaţiei. Prim-ministrul a evocat cooperarea consolidată a României cu OCDE şi participarea sa extinsă la structurile de lucru ale organizaţiei, punctând adoptarea a 47 de instrumente juridice şi solicitarea de aderare la alte 19, cele mai recente vizând integritatea publică, buna guvernanţă, egalitatea de gen şi instituţiile fiscale independente. Între proiectele relevante, a menţionat elaborarea de către OCDE a studiului economic, a revizuirii sistemului de licenţiere, a strategiei naţionale pentru pieţele de capital, precum şi includerea României în ediţia 2021 a documentului 'Governance at a Glance' ", se arată în comunicat.

De asemenea, Orban a subliniat că România este un susţinător ferm al principiului multilateralismului şi al organizaţiilor fundamentate pe principiul ordinii internaţionale bazate pe reguli.

"A evidenţiat necesitatea adaptării instituţiilor multilaterale prin reguli mai ferme, potrivite contextului economic global, pentru a fi pregătite să răspundă provocărilor majore, precum criza provocată de pandemia de COVID-19", se precizează în comunicat.

În acelaşi context, premierul a menţionat priorităţile cuprinse în Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă pe care Guvernul îl pregăteşte pentru a beneficia de fondurile europene din cadrul Mecanismului European de Redresare şi Rezilienţă şi a subliniat angajamentul Executivului pentru realizarea de investiţii în domenii prioritare precum: infrastructură de transport, conectivitate digitală, energie şi tranziţie ecologică, dezvoltare urbană, sănătate, agricultură, educaţie, protecţie socială şi cercetare-inovare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...