Premierul Orban reafirmă că Ungaria nu trebuie să aibă de-a face cu războiul din Ucraina

Premierul Orban reafirmă că Ungaria nu trebuie să aibă de-a face cu războiul din Ucraina

Premierul Ungariei, Viktor Orban, nu vrea să aibă nimic de-a face cu războiul din Ucraina, transmite dpa.

"Trebuie să stăm departe de acest război", le-a spus marţi, la Budapesta, premierul Orban zecilor de mii de susţinători ai partidului său naţionalist de dreapta Fidesz."Războaiele nu sunt purtate pentru noi şi nici nu sunt în interesul nostru", a declarat el.

Ungaria, consideră premierul Orban, este doar o piesă pe tabla de şah a marilor puteri:"Uneori vor vrea să ne împingă în faţă unii, alteori ceilalţi. Când obiectivele lor o cer, ne sacrifică".

Ungaria este membră a NATO din 1999 şi a UE din 2004.

Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a menţinut însă până de curând o relaţie de prietenie cu preşedintele rus Vladimir Putin. El a adoptat, de asemenea, tehnici de putere autoritare, de inspiraţie rusească, cum ar fi slăbirea mass-mediei independente şi promovarea politicilor homofobe. A condamnat doar cu jumătate de gură invazia rusă în Ucraina, dar a susţinut sancţiunile UE pentru a nu fi complet izolat. În acelaşi timp, a exclus livrările de arme ungare şi, de asemenea, a interzis NATO să livreze arme direct în Ucraina folosind teritoriul său.

Pe 3 aprilie, în Ungaria sunt programate alegeri parlamentare.Viktor Orban se vede contestat pentru prima dată de o opoziţie unită ce include partide de stânga, verzi, liberali şi de dreapta. Sondajele de opinie indică că cele două tabere sunt aproape la egalitate.

Cel mai important candidat al opoziţiei, conservatorul independent Peter Marki-Zay, a declarat că ungurii vor trebui să "aleagă între Est şi Europa" în mai puţin de trei săptămâni."(Sub Orban), ne-am întors în mod voluntar la partea rea a istoriei", a spus el. Acum rămâne la latitudinea cetăţenilor să nu îl voteze pe Orban, astfel încât "indiferent unde ne aflăm în lume, să putem spune din nou cu mândrie: Sunt ungur". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!