Premierul polonez declanşează un scandal prin invocarea unor "autori evrei" ai Holocaustului

Premierul polonez declanşează un scandal prin invocarea unor "autori evrei" ai Holocaustului

Primul ministru polonez, Mateusz Morawiecki, a stârnit un scandal sâmbătă vorbind despre "autori evrei" ai Holocaustului pentru a susţine recenta lege controversată destinată să apere Polonia de acuzaţii privind complicitate cu naziştii la genocid, relatează France Presse.

Prezent la Conferinţa de securitate de la Munchen, Morawiecki a fost întrebat de un jurnalist israelian, Ronen Bergman, dacă ar fi pedepsit în Polonia în cazul în care ar relata istoria unor membri ai familiei sale, deportaţi după ce fuseseră denunţaţi Gestapoului de către vecini ai lor polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Aceasta nu va fi pedepsit, nu va fi considerat criminal să se spună că au existat autori polonezi (ai genocidului evreiesc), la fel cum au existat şi autori evrei, autori ucraineni şi germani", a declarat el în limba engleză.

"Bineînţeles că nu vor exista urmăriri penale împotriva oamenilor care spun că au existat autori polonezi, pentru că ei au existat. Dar nu putem să amestecăm autori şi victime pentru că aceasta ar fi o insultă adusă tuturor evreilor şi tuturor polonezilor care au suferit atât de mult în timpul celui de-al Doilea Război Mondial", a adăugat şeful guvernului polonez.

Noa Landau, de la publicaţia israeliană Haaretz, a reacţionat pe Twitter, denunţând afirmaţii "scandaloase" şi acuzând sala, care aplaudase întrebarea jurnalistului, că a rămas tăcută după răspunsul premierului polonez.

Ronen Bergman a relevat pe Twitter că "reacţia premierului polonez a fost incredibilă". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…