Premierul Poloniei sugerează că ar fi posibilă o procedură rapidă pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Premierul Poloniei sugerează că ar fi posibilă o procedură rapidă pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

O procedură rapidă pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) ar fi posibilă, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă susținut joi la Chișinău împreună cu omologul său moldovean, Dorin Recean.

Mateusz Morawiecki (stânga) și Dorin Recean FOTO EPA-EFE

„Cred că un traseu accelerat este posibil. Fie că va fi o cale cu adevărat rapidă, fie că negocierile se vor împotmoli în discuţii lungi, eu sper că Uniunea Europeană se va deschide mult mai larg către Ucraina şi Republica Moldova”, a spus şeful Executivului polonez, citat de Reuters.

Potrivit agenției de presă Moldpres, preluată de Agerpres, Morawiecki a afirmat că trebuie făcut tot posibilul pentru ca Republica Moldova să devină o parte a blocului comunitar.

Morawiecki și Recean au dat publicităţii o declaraţie comună privind dimensiunea relaţiei bilaterale şi au semnat un Memorandum de înţelegere privind cooperarea în domeniul securităţii cibernetice.

Premierul Poloniei a subliniat că Varșovia și Chișinăul sunt două capitale care încearcă să furnizeze securitate pentru Ucraina.

„Înţelegem ameninţările legate de război. Ambele state (Polonia și Republica Moldova, n. red.) sunt în umbra războiului. Trebuie apreciat eforturile moldovenilor care încearcă să trăiască paşnic cu vecinii şi să devină parte a familiei europene în mod instituţionalizat, adică să devină parte a UE”, a spus Mateusz Morawiecki.

Premierul Dorin Recean a apreciat la rândul său că vizita la Chişinău a omologului său polonez este o dovadă a eforturilor de a aprofunda colaborarea dintre cele două state.

„Am discutat despre problemele de securitate din regiune şi am trecut în revistă agenda bilaterală care îşi creşte amploarea. Ne dorim să continuăm şi să aprofundăm colaborarea între Republica Moldova şi Polonia, în mod prioritar în domeniul agricol şi cel al transporturilor”, a declarat Recean.

În afară de întrevederea cu Dorin Recean, agenda vizitei lui Morawiecki la Chișinău include și o întâlnire cu președinta Maia Sandu, transmite Agerpres .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…