Premierul României se bazează pe accelerarea economiei pentru a ține sub control deficitul bugetar (Bloomberg)

Al doilea cel mai rapid ritm de creștere a economiei din Uniunea Europeană (UE) va ajuta România să-și mențină deficitul bugetar în limitele stabilite de blocul comunitar, a afirmat marți premierul Sorin Grindeanu într-un interviu acordat Bloomberg.

În condițiile în care industria și exporturile au consolidat un boom al consumului, oficialul român consideră că estimarea Guvernului privind un avans al economiei de 5,2% anul acesta, care a surprins analiștii la momentul publicării, nu mai pare optimistă.

Nu vor fi necesare majorări de taxe sau reduceri de cheltuieli pentru a menține deficitul fiscal sub 3% din PIB, a declarat Grindeanu. Acesta a adăugat: ''Vom lua toate măsurile necesare pentru a sprijini ritmul de creștere a economiei. Eu și ministrul de Finanțe monitorizăm săptămânal veniturile bugetare și cheltuielile astfel încât să fim siguri că vom îndeplini țintele și orice potențiale derapaje sunt corectate în timp util''.

Stimulată de reduceri de taxe și majorări de salarii pentru angajații din sectorul bugetar, economia României a înregistrat o creștere anuală de 5,7% în primul trimestru din 2017. Deși expansiunea sprijinită de consum a provocat îngrijorarea Băncii Naționale a României privind sustenabilitatea creșterii economice, sunt pregătite noi măsuri de relaxare fiscală.

Miercuri, Camera Deputaților a adoptat Proiectul de lege privind salarizarea personalului bugetar, care va majora salariile angajaților din sectorul bugetar cu cel puțin 10 miliarde de lei (2,5 miliarde de dolari) numai în 2018.

''Am făcut toate calculele și putem susține majorările salariale'', a afirmat Grindeanu, adăugând că noile proiecte de infrastructură, o absorbție mai ridicată a fondurilor europene, majorarea investițiilor străine și crearea de locuri de muncă vor majora veniturile.

UE nu este convinsă, însă, că va fi suficient.

Comisia Europeană estimează că România va înregistra cel mai mare deficit din UE, de 3,5% din PIB anul acesta și de 3,7% din PIB anul viitor.

Leul s-a depreciat anul acesta cu 0,7% față de euro, comparativ cu evoluții mai bune ale altor valute din regiune.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 Hai, că se poate! Cîțu anunță înghețarea salariilor demnitarilor, concedieri din aparatul bugetar, interzicere…

3 ULTIMĂ ORĂ / Ministrul de interne îl va destitui pe Raed Arafat săptămâna viitoare

4 Prostul politicii românești a rămas fără partid. Toți membrii celei mai mari organizații au demisionat scuipân…

5 Guvernul PNL, un prim pas spre decență: Pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul la stat

recomandări

Te ia DNA: Florin Lungoci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări