Premierul scoţian dă de înţeles că ar putea demisiona dacă scoţienii resping independenţa la un nou referendum

Premierul scoţian dă de înţeles că ar putea demisiona dacă scoţienii resping independenţa la un nou referendum

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a indicat miercuri că ar putea demisiona din această funcţie în cazul în care partidul său pierde la un nou referendum privind independenţa, relatează dpa.

Sturgeon a făcut aceste remarci în cadrul unui talk-show popular, la care a fost întrebată în ce condiţii şi-ar da demisia.

Ea a insistat că nu intenţionează să renunţe la rolul său de prim-ministru sau de lider al SNP (Partidul Naţionalist Scoţian), dar a admis că ar putea preda ştafeta în cazul în care scoţienii se pronunţă din nou împotriva independenţei de Regatul Unit.

Guvernul scoţian a afirmat că intenţionează să organizeze un nou referendum privind independenţa Scoţiei până în 2023, dar încă nu a fost stabilită o dată oficială.

Sturgeon a insistat în emisiunea de miercuri că întrebarea care se pune nu este "dacă", ci "când" va avea loc acest referendum.

"Când Scoţia va vota din nou cu privire la independenţă, vom vota Da", a declarat ea.

Întrebată ce se va întâmpla în scenariul "ipotetic" în care scoţienii ar vota "Nu", Nicola Sturgeon a menţionat că "bănuieşte" că va "lăsa locul altcuiva".

"Mă aflu în situaţia fericită de a fi de multă vreme pe scena politică şi nu mă gândesc să renunţ, dar când o voi face sper că voi fi încă relativ tânără", a adăugat şefa guvernului scoţian.

La referendumul din 2014, 55% dintre scoţieni s-au opus independenţei. SNP consideră însă că Brexitul a schimbat datele problemei, în condiţiile în care 62% dintre scoţienii au votat împotriva ieşirii din Uniunea Europeană, şi că Scoţia se poate alătura UE ca stat independent. Premierul britanic Boris Johnson, care are ultimul cuvânt în ce priveşte autorizarea sau nu a referendumului, i se opune ferm acestuia, spunând că o astfel de consultare nu poate avea loc ''decât o dată într-o generaţie''. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina