Premierul slovac a prezentat scuze Ucrainei după ce a spus în glumă că oferă Transcarpatia Rusiei pentru Sputnik V

Premierul slovac a prezentat scuze Ucrainei după ce a spus în glumă că oferă Transcarpatia Rusiei pentru Sputnik V

Premierul slovac Igor Matovic a prezentat joi scuze Ucrainei după ce a sugerat în glumă că Rusia poate să ia Transcarpatia ca plată pentru livrarea către Slovacia a dozelor de vaccin Sputnik V împotriva COVID-19, relatează agenţiile de presă Reuters şi Ukrinform.

Matovic nu şi-a consultat partenerii de guvernare pentru a comanda vaccinul rusesc, chiar dacă acesta nu este încă aprobat pentru utilizare în Uniunea Europeană, din care Slovacia face parte.

Întrebat, într-un interviu la un post de radio, ce a promis Rusiei în schimbul vaccinului, Mantovic a spus în glumă că a oferit "Transcarpatia", referindu-se la regiunea din vestul Ucrainei care se învecinează cu Slovacia.

Glumele pe seama integrităţii teritoriale sunt o problemă destul de delicată pentru Ucraina, după ce Rusia i-a anexat peninsula Crimeea în 2014 şi sprijină rebelii separatiştii înarmaţi care luptă împotriva forţelor Kievului în estul ţării. Aceste acţiuni ale Rusiei au dus la sancţiuni din partea UE şi SUA împotriva Moscovei.

Matovic a declarat joi pe Twitter că poziţia Slovaciei cu privire la respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi respectarea dreptului internaţional a fost dintotdeauna clară.

"Cer scuze tuturor ucrainenilor pentru reacţia mea inadecvată care le-ar putea submina eforturile lor juste", afirmă el, fără alte precizări.

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a spus că Ucraina ar fi luat măsuri în continuare dacă Slovacia nu şi-ar fi cerut scuze.

"Nimeni nu va avea dreptul vreodată să insulte Ucraina cu vreun cuvânt sau indiciu care să pună la îndoială integritatea sa teritorială sau să încerce să demonstreze că soarta Ucrainei este decisă în altă parte decât în Ucraina", a declarat Kuleba presei la Kiev.

"În legătură cu aceasta, cu toată prietenia noastră cu partenerii slovaci, reacţia noastră la astfel de acţiuni nu va fi doar dură, ci extrem de dură", a avertizat el.

Anterior, potrivit Ukrinform, Ministerul de Externe ucrainean îl convocase la sediul său pe însărcinatul cu afaceri al Slovaciei la Kiev, Matúš Korba, pentru a exprima un protest faţă de această glumă a premierului slovac. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”