Premierul vrea măsuri urgente pentru sprijinirea fermierilor români. Petre Daea, pus să găsească soluții

Premierul vrea măsuri urgente pentru sprijinirea fermierilor români. Petre Daea, pus să găsească soluții

Șeful Guvernului i-a cerut ministrului Agriculturii să găsescă într-un timp cât mai scurt măsuri pentru sprijinirea fermierilor români, afectați de faptul că cerealele ucrainene nu doar tranzitează țara noastră, ci sunt și vândute, fără a li se aplica taxe.

Premierul Nicolae Ciucă FOTO Inquam Photos

UPDATE Premierul Nicolae Ciucă a venit și cu un mesaj pe pagina sa de Facebook, tot pe tema sprijinirii fermierilor români. „Am solicitat ministrului Agriculturii Petre Daea măsuri urgente pentru sprijinirea fermierilor și a procesatorilor români. Cu reprezentanții acestei ramuri economice am discutat ieri, la Palatul Victoria, când mi-au prezentat problemele pe care le au. Problema valorificării juste a producției lor poate fi rezolvată prin configurarea unei relații corecte a producătorilor și procesatorilor, pe de o parte, cu lanțurile de retail din țară. De asemenea, sunt necesare instrumente eficiente care să faciliteze exporturile de produse agricole și alimentare românești, în scopul echilibrării balanței comerciale din acest domeniu”, precizează liderul de la Palatul Victoria.

Susținem ideea unui program care să includă investiții publice în unități de depozitare și procesare destinate micilor producători, acordarea de facilități pentru procesatori și finanțarea mecanismelor și a schemelor de susținere, astfel încât banii europeni și din bugetul național să ajungă la timp la fermierii români”, mai punctează premierul.

---

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă i-a cerut în cadrul întâlnirii de azi, de la Palatul Victoria, ministrului Agriculturii, Petre Daea, măsuri urgente pentru a sprijini fermierii români. Premierul României a solicitat soluții urgente la problemele cu care se confruntă fermierii și procesatorii, semnalate inclusiv în discuțiile purtate joi de șeful Executivului cu reprezentanții sectorului de profil”, arată într-o informare de la Palatul Victoria.

Principalele măsuri trebuie să vizeze o relație corectă între producătorii, procesatorii agricoli și lanțurile de retail, dar și facilitarea exporturilor din domeniul produselor agricole, în perspectiva echilibrării balanței comerciale”, mai explică sursa citată.

Președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților , Florin Barbu, susține că trebuie taxarea cerealelor din Ucraina, în cazul în care acestea ajung să fie vândute, nu doar să tranziteze România, cum a fost discuția inițială cu Kievul.

„Este timpul ca taxele vamale să fie reintroduse și să permitem cerealelor și produselor ucrainene doar tranzitarea teritoriului României în drumul lor către țări terțe. România va continua să sprijine Ucraina până când va câștiga războiul declanșat de Rusia, însă avem datoria să ne protejăm fermierii și procesatorii! Partidul Social Democrat va continua să sprijine fermierii români și producția românească, mai ales în aceste perioade complicate pe care cu toții le traversăm”, mai spune Florin Barbu.

Numeroase proteste au fost făcute de fermierii din întreaga țară față de situația creată de cerealele ucrainene care au intrat pe piața din România.

România, doar 10,5 milioane euro de la UE

România, Bulgaria și Polonia va primi ajutoare în valoare de 56,3 milioane de euro din partea UE pentru instituirea de măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și semințelor oleaginoase.

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din data de 05 aprilie 2023 a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/739 al Comisiei din 4 aprilie 2023 de prevedere a unei măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase din Bulgaria, Polonia și România.

Prin acest Regulament se pun la dispoziția Bulgariei, Poloniei și României ajutoare din partea Uniunii în cuantum total de 56 300 000 EUR pentru instituirea unei măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și semințelor oleaginoase.

România a primit un cuantum total de 10 050 000 EUR care va fi suplimentat, din bugetul național, cu alte 10 050 000 EUR.

Suma totală de 20 100 000 EUR va fi acordată producătorilor agricoli din sectorul cerealelor, pentru cheltuieli angajate cu depozitarea în spații de depozitare proprii sau la terți, a producției proprii de grâu din recolta anului 2022.

„Iată ce înseamnă activitatea desfășurată în MADR, printr-o muncă susținută, bine organizată, putând proba cu fapte că la ora 10:26 a fost postat în JOUE Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/739 al Comisiei din 4 aprilie 2023 de prevedere a unei măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase din Bulgaria, Polonia și România. La ora 14:19 actul normativ de punere în aplicare a fost încărcat pe site-ul MADR în vederea respectării principiului transparenței decizionale. Tot timpul am fost alături de fermieri și rămânem lângă ei! Cele 20 de milioane de euro vor fi repartizate doar fermierilor care au cultivat grâu și dețin stocuri, este exclusă susținerea acelora care se ocupă de comercializarea cerealelor”, a afirma Petre Daea. Ulterior, a reevaluat relevanța sumei alocate României.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria