Premiile Oscar 2016: De la trofeul suprem la un premiul care vorbeşte despre supravieţuirea în cinema - VIDEO

Premiile Oscar 2016: De la trofeul suprem la un premiul care vorbeşte despre supravieţuirea în cinema - VIDEO

A primi un Oscar este ca şi cum ai fi Nadia Comăneci, spune actriţa Luminiţa Gheorghiu, care consideră că acest premiu este un trofeu la care râvneşte toată lumea. În schimb, Cristi Puiu şi Cătălin Mitulescu văd gala Oscar ca pe o industrie, iar actorul Andi Vasluianu apreciază show-ul în sine.

Regizorii Cristi Puiu şi Cătălin Mitulescu, actriţa Luminiţa Gheorghiu şi actorul Andi Vasluianu au vorbit, pentru agenţia MEDIAFAX, despre premiile Academiei americane de film, în contextul în care cea de-a 88-a gală pentru decernarea trofeelor Oscar se va desfăşura duminică seară, în Los Angeles.

Lungmetrajele "The Revenant", de Alejandro Gonzalez Inarritu, şi "Mad Max: Fury Road", de George Miller, au primit cele mai multe nominalizări - 12, respectiv 10 -, inclusiv la categoria "cel mai bun film", şi sunt marile favorite la ediţia din acest an a evenimentului. Pe de altă parte, "Fiul lui Saul/ Son of Saul", debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes şi cu actorul român Levente Molnar în distribuţie, este considerat favorit la câştigarea premiului Oscar la categoria "cel mai bun film străin".

Regizorul Cristi Puiu spune că nu este la curent cu nominalizaţii de la ediţia din acest an a premiilor Oscar, care din punctul său este "o competiţie locală, americană", în care fiecare "îşi apără teritoriul lui mic".

"Deja dacă este o competiţie, asta pune nişte probleme. Nu cred că ar putea exista competiţie în cinema, în artă în general. Mi se par foarte discutabile competiţiile astea. Cine sunt oamenii care acordă premiile, cine sunt cei care evaluează? Membrii Academiei americane votează. Ei vin din fel de fel de branşe, foarte puţini dintre ei în realitate ştiu despre ce vorbesc, atunci când vorbesc despre cinema. Este un lucru foarte bine cunoscut în lumea asta a filmului (...) Operatorii tind în general să se uite la imaginea filmelor, sunetiştii la sunet, actorii la actori, scenografii la scenografie. Sigur că nu toţi sunt aşa, dar există această tendinţă şi atunci instinctiv, pentru a-ţi apăra breasla, o să promovezi, o să împingi în faţă (...) Fiecare îşi apără teritoriul lui mic şi îşi avansează favoriţii, favoriţi care nu sunt aleşi după criterii care ţin de cinema, ci ţin de supravieţuire în interiorul lumii filmului", spune Cristi Puiu.

Deşi afirmă că nu l-a interesat niciodată Oscarul, Cristi Puiu mărturiseşte că la începutul carierei sale a fost interesat de premiile din marile festivaluri. "Nu m-a interesat niciodată Oscarul, nu m-a înţepat acest ţântar, nu m-a atins această insectă. Nu mă intresează Oscarul, nici Palme d'Or-ul, nici Ursul de Aur. Dar astea m-au interesat o vreme, spre deosebire de Oscar. Oscarul nu m-a interesat niciodată. Palme d'Or-ul, Ursul de Aur, Leul de Aur de la Veneţia, premiile astea din festivalurile tradiţionale m-au intersat pentru că există filme la care ţin foarte mult şi care au trecut pe acolo şi cumva au devenit festivalurile astea un fel de reper, şi pentru mine, atunci când eram în formare. Dar acum - anul viitor fac 50 de ani - nu mă interesează, mi se pare că da e mişto pentru o vârstă, pentru spectatori, pentru public. Se discută despre chestia asta. A meritat, n-a meritat? Dar oamenii se raportează la cinema şi în special la cinema-ul american aşa cum se raportează la fotbal sau la alte competiţii, la Jocurile Olimpice. Ei aleg să se raporteze de maniera asta, foarte bine, eu înţeleg că asta este greşit. Pentru mine asta este cu totul şi cu totul greşit. Mi se pare că este o sminteală şi o prosteală, dar dincolo de asta cred că în cursa pentru Oscar există şi filme importante şi au existat întotdeauna, dar nu premiul ca atare reprezintă ceva (...) Ne consumăm minutele pe care le avem de trăit în felul ăsta. Şi pe americani îi înţeleg, pentru că joacă o carte importantă în ceea ce priveşte succesul de piaţă. Un film care primeşte această ştampilă a Oscarului pe afiş este un film care se vinde mai uşor, mai bine, oamenii se înghesuie să-l vadă, să se ducă aşa ca la Urs, prin urmare Oscarul are o funcţie comercială, dar la fel şi Palme d'Or-ul şi toate celelalte. Restul, în ceea ce priveşte valoarea e o lungă discuţie", spune Cristi Puiu.

Despre Leonardo DiCaprio, care este nominalizat anul acesta la categoria "cel mai bun actor într-un rol principal", pentru "The Revenant", şi ar putea să primească acest trofeu pentru prima dată în carieră, Cristi Puiu spune că este un actor foarte bun.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...