Premiul Nobel pentru Fizică 2022: Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger

Premiul Nobel pentru Fizică 2022: Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger

Academia Regală Suedeză de Științe a decis să acorde premiul Nobel pentru fizică 2022 lui Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger.

Premiul Nobel pentru Fizică 2022 a fost acordat lui Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger „pentru experimente cu fotoni corelați / încâlciți, stabilirea încălcării inegalităților Bell și pionieratul științei informației cuantice”.

Rezultatele lor au deschis calea pentru noi tehnologii bazate pe informații cuantice, scrie pe site-ul nobelprize.org.

„Folosind experimente inovatoare, Alain Aspect, John Clauser și Anton Zeilinger au demonstrat potențialul de a investiga și controla particulele care se află în stări corelate. Ce se întâmplă cu o particulă dintr-o pereche corelată / încâlcită determină ce se întâmplă cu cealaltă, chiar dacă sunt într-adevăr prea îndepărtate pentru a se afecta una pe cealaltă. Dezvoltarea de către laureați a instrumentelor experimentale a pus bazele unei noi ere a tehnologiei cuantice“, mai scrie în comunicatul Comitetului Nobel.

Decernat de Academia Regală Suedeză de Ştiinţe, premiul a ajuns anul trecut la cercetătorii Syukuro Manabe şi Klaus Hasselmann, recompensaţi pentru "modelul fizic al climei Pământului, cuantificând variabilele şi prezicând în mod fiabil încălzirea globală", precum şi la Giorgio Parisi, pentru "descoperirea interacţiunii dintre dereglări şi fluctuaţii din sistemele fizice, de la scară atomică la scară planetară", potrivit Comitetului Nobel.

Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 873.000 de euro) și este împărțit între laureați.

Premiile Nobel pentru ştiinţă se încheie miercuri cu premiul Nobel pentru chimie, apoi urmează mult aşteptatele premii pentru literatură, joi, respectiv pentru Pace, vineri, singurele decernate la Oslo. Premiul Nobel pentru economie, o creaţie mai recentă, va închide seria, lunea viitoare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...