Preparatul delicios cu care nu dai greș. Cum faci cei mai gustoși dovlecei cu mujdei de usturoi. Cât de groși se taie

Preparatul delicios cu care nu dai greș. Cum faci cei mai gustoși dovlecei cu mujdei de usturoi. Cât de groși se taie

Un preparat delicios de lângă care nu poate lipsi mujdeiul de usturoi. Dovleceii pane se gătesc rapid, sunt plini de vitamine și se digeră foarte ușor. Rețeta deliciosului preparat o regăsim la Radu Anton Roman, în lucrarea sa, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Dovleceii cu mujdei de usturoi, un preparat ieftin și rapid FOTO Adevărul

Iată ce nota autorul despre acest preparat:

Sunt zile când, îngrăşat (de prea mult soare) şi sătul (de tot ce-ngraşă) nu-mi doresc decât un lucru: pâine prăjită, cu dovlecei şi vinete rumenite în ulei, şi mujdei”.

Ingrediente:

2 kg dovlecei sau vinete, atunci culeşi din grădină

1 blid de făină

1 ceaşcă de ulei

1 căpătână de usturoi

1 legătură de mărar

sare, piper

Mod preparare:

"Dovleceii sau vintele se taie rondele de un deget (gros), se trec prin făină şi se prăjesc în ulei. Usturoiul se curăţă, se pisează cu un praf de sare. Mărarul verde se taie mărunt. Din pisătura de usturoi, o lingură de ulei, un păhărel cu apă, mărar şi sare, se prepară un sos care se toarnă pe dovlecei şi vinete, să dea doar într-un singur clocot", nota regretatul gastronom.

Conțin cantități mari de vitamine

Nu doar că sunt gustoși, dar dovleceii conţin în pulpa şi mai ales în coaja lor cantităţi foarte mari de vitamina B9, vitamina A, fosfor şi potasiu. Foarte important de reţinut este faptul că majoritatea vitaminelor, a mineralelor şi a altor substanţe active (enzime, flavonoide, etc.) sunt depozitate în coajă. Datorită fibrelor alimentare , potasiului şi numărului scăzut de calorii – 100 gr. dovlecei proaspeţi au mai puţin de 15 calorii, aceștia sunt un aliat de nădejde în curele de slăbire.

Gazetar, scriitor și realizator TV

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat