Presa austriacă, despre extinderea Schengen: Austria caută un țap ispășitor. Viena umilește Bucureștiul

Presa austriacă, despre extinderea Schengen: Austria caută un țap ispășitor. Viena umilește Bucureștiul

Publicația austriacă „Kurier” susține că logica din spatele opoziției Austriei față de extinderea Schengen vine din cauza sistemelor care „nu funcționează și nu ar trebui extinse până când nu sunt reparate”.

Publicațiile austriece critică decizia Austriei privind aderarea României la Schengen FOTO: Arhivă

„Sistemele care nu funcţionează nu ar trebui extinse până când nu sunt reparate, iar sistemul Schengen nu funcţionează, pentru că vin tot mai mulţi migranţi. Aceasta este logica din spatele opoziţiei ministrului de interne Gerhard Karner faţă de admiterea mai multor state în spaţiul Schengen. Prin urmare, joi, el intenţionează să se opună prin veto propunerii, în cadrul Consiliului miniştrilor de interne ai UE. Destul de remarcabil, mai ales că Austria nu obişnuieşte să se plimbe pe la Bruxelles cu ameninţări de veto", notează jurnalista Ingrid Steiner-Gashi, potrivit News.ro.

Potrivit jurnalistei, nu este de mirare că Austria susține aderarea Croației la Schengen, aceasta fiind „una dintre destinațiile de vacanță preferate de austrieci”.

„Există însă un reproş care îi poate fi făcut lui Karner, cancelarului (Karl) Nehammer şi chiar partenerilor lor de coaliţie, Verzilor, care susţin decizia cu o opoziţie surprinzător de mică: aici se aplică standarde duble. Pentru că guvernul respinge admiterea Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, dar vrea să dea undă verde Croaţiei”. Aceasta adaugă că Croația este „una dintre destinaţiile de vacanţă preferate de austrieci. Iar dacă cei care tânjesc după Marea Adriatică nu mai trebuie să aştepte ore întregi la graniţa sloveno-croată, inima turiştilor austrieci va fi fericită".

Jurnalista susține că guvernul austriac închide ochii în fața migrației venite din Croația și adaugă că migranții ajung în Austria pe două rute, prin Ungaria și prin Croația.

„Atunci când vine vorba de Croaţia, guvernul austriac este orb în faţa migraţiei. 40 la sută din toate cele 75.000 de cereri de azil depuse în Austria în acest an au provenit de la migranţi care au aterizat în Serbia. Este suficient să arunci o privire pe hartă pentru a vedea că de acolo există doar două rute spre Austria: prin Ungaria, ţară din spaţiul Schengen, unde se pare că migranţii sunt lăsaţi să treacă cât mai repede posibil, şi prin Croaţia, ţară candidată la aderarea la Schengen. Desigur, la Viena se ştie că migranţii se îndreaptă spre nord prin Croaţia şi că în Ungaria sunt lăsaţi să treacă, dar toate acestea par mai puţin importante decât să bată cu adevărat cu pumnul în masă în altă parte”, susține aceasta în articolul din „Kurier”, potrivit News.ro.

Potrivit acesteia, Austria caută „pe cineva pe care să dea vina pentru cifrele nedorite ale migrației”, iar din acest motiv se opune aderării României și Bulgariei.

„În schimb, Austria vizează cu veto-ul său persoanele nepotrivite: Bulgaria şi România au îndeplinit toate cerinţele tehnice pentru a adera la spaţiul Schengen. De altfel, guvernul de la Viena a confirmat deja acest lucru în urmă cu un an. Faptul că acum se suceşte sugerează că doreşte să prezinte electoratului pe cineva pe care să dea vina pentru cifrele nedorite ale migraţiei. Bulgaria şi România devin astfel pioni în agitata politică austriacă, dar nu rezolvă niciuna dintre problemele de migraţie”, conchide Ingrid Steiner-Gashi în articolul său.

„Viena umilește Bucureștiul”

Un scurt comentariu din publicația „Der Standard” susține că prin veto-ul față de aderarea la Schengen, „Viena umilește Bucureștiul”.

Jurnalistul Adelheid Wolfl susține că la București lumea este nedumerită în legătură cu motivul pentru care cancelarul austriac amenință că Austria va fi singurul stat UE care va vota împotriva aderării României la reuniunea miniștrilor de interne și justiție de joi, în timp ce alte state au rezerve doar față de Bulgaria.

„Austria îşi pedepseşte propriile companii din România fără niciun motiv obiectiv. Din cauza frontierei Schengen, camioanele ar fi reţinute ore în şir la vamă, iar companiile austriece ar pierde, de asemenea, o mulţime de bani. Este într-adevăr de neînţeles de ce Nehammer vrea să "pedepsească" România, dintre toate ţările, pentru faptul că atât de mulţi migranţi au venit în Austria în acest an. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a precizat că mai puţin de trei la sută dintre migranţii ilegali care solicită azil în Austria au trecut anterior prin România. Pe de altă parte, 370.000 de turişti români lasă anual 250 de milioane de euro în hotelurile şi restaurantele austriece", notează jurnalistul, potrivit News.ro.

Publicația „Die Presse” susține că Austria își menține refuzul față de extinderea Schengen, în ciuda faptului că Bulgaria este „principala poartă de intrare”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...