Presa chineză, despre apelul telefonic al președintelui Xi către Zelenski: „Demonstrează responsabilitatea Chinei“

Presa chineză, despre apelul telefonic al președintelui Xi către Zelenski: „Demonstrează responsabilitatea Chinei“

Presa de stat din China a apreciat joi că discuţia telefonică dintre preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski "demonstrează responsabilitatea Chinei" şi "dorinţa acesteia de a promova o soluţie politică" la război, pornind de pe baze "de sinceritate".

Potrivit unui editorial în oficiosul Global Times, apelul telefonic dovedeşte că China, "ca membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi ca mare putere responsabilă, doreşte să promoveze o soluţie politică din sinceritate şi dezinteres", potrivit Agerpres.

"China s-a plasat ferm de partea păcii şi dialogului şi este întotdeauna de partea dreaptă a istoriei. Atât Rusia, cât şi Ucraina au salutat eforturile noastre de a promova pacea, iar puterile europene se aşteaptă să jucăm un rol mai important”, se arată în editorial.

"Până şi Casa Albă a salutat apelul, a spus că este bun. Acest lucru subliniază valoarea specială a eforturilor Chinei într-o situaţie atât de complexă şi în schimbare. China poate comunica direct cu toate părţile implicate, poate căuta un consens şi poate primi răspunsuri pozitive", adaugă publicaţia.

Medierea Beijingului, subliniază Global Times, este posibilă deoarece "China a aderat întotdeauna la o poziţie obiectivă şi corectă şi şi-a demonstrat responsabilitatea ca mare putere. Acest rol, această influenţă nu pot fi înlocuite în lumea de astăzi''.

În ciuda insistenţelor Chinei că îşi menţine o poziţie neutră în conflict, Xi nu a vorbit cu Zelenski de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina , dar a vorbit de mai multe ori cu preşedintele rus Vladimir Putin, remarcă EFE.

Date fiind bunele relaţii cu Rusia, numeroase voci internaţionale au cerut Beijingului să-şi folosească influenţa asupra Moscovei pentru a opri conflictul. Însă alţi observatori au susţinut că poziţia Chinei faţă de război îi pune pe agresor şi pe agresat pe acelaşi plan. În schimb, Global Times comentează că atitudinea Chinei este "vizionară şi pragmatică" şi "demonstrează stabilitate".

Separat, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, a reiterat că poziţia Chinei cu privire la conflictul din Ucraina "poate fi rezumată la 'promovarea negocierilor de pace'". Mao a explicat în cadrul unei conferinţe de presă că Xi şi Zelenski "au făcut schimb de opinii cu privire la relaţiile dintre Beijing şi Kiev şi despre criza din Ucraina". Mao a subliniat că, "de la agravarea crizei din Ucraina", ţara asiatică "s-a pronunţat în favoarea păcii" şi "a făcut tot posibilul" pentru ca "discuţii de pace" să aibă loc.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a MAE chinez, "efortul" Chinei "este evident pentru întreaga comunitate internaţională".

După convorbirea cu Xi, Zelenski l-a numit pe fostul ministru al industriilor strategice, Pavlo Rabikin, în postul de ambasador al Ucrainei la Beijing, căruia China "îi urează bun venit" şi a cărui sosire o "va înlesni", a adăugat Mao.

"China va continua să joace un rol constructiv în favoarea unei soluţii politice la criza ucraineană", a conchis Mao.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...