Preşedinta interimară a Boliviei a promulgat legea ce prevede organizarea de noi alegeri

Preşedinta interimară a Boliviei a promulgat legea ce prevede organizarea de noi alegeri

Preşedinta interimară a Boliviei, Jeanine Ańez, a promulgat, duminică, legea prin care sunt convocate noi alegeri prezidenţiale şi legislative fără participarea fostului preşedinte Evo Morales, scrutine care ar trebui să liniştească ţara sud-americană unde violenţele s-au soldat 32 de morţi într-o lună, informează France Presse.

"Am primit un mandat de a organiza alegeri proprii, corecte şi transparente. Vă garantăm că vom ajunge acolo", a spus doamna Anez după ce a semnat documentul la palatul guvernamental din La Paz, în timpul unei ceremonii difuzate la televiziunea boliviană.

Textul, aprobat sâmbătă de senatori şi deputaţi, anulează alegerile prezidenţiale din 20 octombrie pe care Evo Morales a susţinut că le-a câştigat, declanşând furia opoziţiei care a denunţat "frauda".

Evo Morales, care a candidat pentru al patrulea mandat, a demisionat şi s-a exilat în Mexic.

Următoarea etapă în calendar este numirea de către Parlament a celor şapte membri ai Tribunalului Electoral Suprem (TSE) care vor stabili data alegerilor.

După controversatul scrutin prezidenţial din 20 octombrie, mai mulţi membri ai TSE au fost arestaţi din cauza "neregulilor" constatate în timpul votului.

Din exilul său în Mexic, fostul preşedinte, reprezentant emblematic al stângii latino-americane, afirmă că a fost victima unei "lovituri de stat" şi denunţă "dictatura" doamnei Anez.

De la plecarea sa de la putere la 10 noiembrie, mii de susţinători ai săi au demonstrat în La Paz, capitala administrativă a ţării andine, şi în apropiere de Cochabamba (centru), fieful său.

Cel puţin 32 de persoane au murit în violenţe începând cu 20 octombrie.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

2 Ilie Bolojan dă afară jumătate din angajaţii Consiliului Judeţean Bihor. Unii nici nu aveau loc prin birouri

3 Proștii votează, cefele groase din Servicii încasează / Fiul unui general STS ajuns liberal, contracte grase cu…

4 Să rămână scris / Trump va câștiga mai categoric decât în 2016!

5 Din culisele cluburilor de noapte. Aceleași tehnici se folosesc și-n România