Președinta Republicii Moldova consideră că țara este vulnerabilă și are nevoie de o „umbrelă de securitate”

Președinta Republicii Moldova consideră că țara este vulnerabilă și are nevoie de o „umbrelă de securitate”

Moldova are nevoie de o „umbrelă de securitate”, dar majoritatea populației sale se opune aderării țării la NATO și dorește păstrarea neutralității prevăzute de Constituție, a anunțat miercuri președintele Maia Sandu la emisiunea Jurnal TV.

Maia Sandu. Foto: Arhiva Adevărul

"Cred că Republica Moldova are nevoie de o "umbrelă de securitate". Dar dacă vom organiza un referendum, nu se va schimba situația. <...> Majoritatea populației este în favoarea neutralității", a spus Sandu, răspunzând la întrebarea unui jurnalist despre alegerea ei în cazul unui referendum privind intrarea republicii în alianța nord-atlantică. Totodată, ea a remarcat că, potrivit sondajelor, „există o uşoară creştere a proporției celor care sunt în favoarea intrării ţării în NATO”.

"Sunt un realist, situația este așa cum o știm noi. Nici tu, nici eu nu putem schimba constituția. Facem ceea ce trebuie și ce putem face pentru a asigura siguranța cetățenilor", a explicat președintele, exprimându-și regretul că "în situația actuală Republica este foarte vulnerabilă”.

Sondajele arată că peste 55% dintre moldoveni sunt categoric împotriva aderării țării la NATO și doar 27% susțin o astfel de decizie. Cu toate acestea, Sandu nu a exclus anterior ca în contextul crizei ucrainene, republica să renunțe la neutralitate și să se alăture unei alianțe militare. De asemenea, ea și-a exprimat interesul pentru intensificarea cooperării cu NATO pentru reînarmarea armatei moldovenești. În cadrul Conferinței de la Munchen, șeful Republicii Moldova a cerut țărilor occidentale să ajute la modernizarea armatei, la achiziționarea de arme și de sisteme de apărare aeriană. Ea a cerut și ajutor în lupta împotriva difuzării pe rețelele de socializare a informațiilor care reflectă punctul de vedere rusesc asupra evenimentelor mondiale.

Moldova cooperează cu NATO în cadrul unui plan individual de parteneriat. Centrul de informare al alianței funcționează și la Chișinău, iar în decembrie 2017 a fost deschis un birou pentru relațiile cu NATO. Autorităţile din Transnistria nerecunoscută, autonomia găgăuză şi partidele de opoziţie au criticat aspru planurile guvernului de apropiere de alianţă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...