Preşedinta Taiwanului acuză China că exploatează democraţia ţării sale pentru a se amesteca în politica ei internă

Preşedinta Taiwanului acuză China că exploatează democraţia ţării sale pentru a se amesteca în politica ei internă

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a acuzat marţi China că profită de democraţia ţării ei pentru a se amesteca în politica ei şi în societate, relatează dpa.

Astfel de ingerinţe din partea Beijingului sunt "una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă insula", a declarat Tsai în discursul ei de Anul Nou.

Alegerile locale din noiembrie, în care formaţiunea ei Partidul democratic progresist (DPP) a fost învins detaşat, arată cum au evaluat taiwanezii prestaţia partidului ei, a spus Tsai.

"Totuşi, asta nu înseamnă că poporul taiwanez intenţionează să renunţe la suveranitatea noastră ori să facă concesii privind autonomia", a adăugat ea.

Tsai Ing-wen a demisionat din funcţia de preşedinte al formaţiunii DPP după ce aceasta a câştigat numai şase din 22 de alegeri locale, în timp ce Partidul naţionalist chinez (KMT), prietenos cu Beijingul, a câştigat scrutinele din 15 oraşe şi districte.

"În Taiwan, oamenii au fost serios deranjaţi de ştirile şi dezinformarea provenite din China, care au devenit copleşitoare", a spus Tsai, precizând că guvernul va veni în curând cu strategii pentru a le contracara.

De asemenea, ea i-a criticat pe primarii aleşi pentru că au stabilit schimburi economice cu oraşe chineze. Acest lucru ar fi trebuit făcut "corespunzător, nu compulsiv", a spus ea.

Aceste schimburi presupun ca autorităţile din Taiwan să accepte aşa-numitul Consens din 1992, care recunoaşte principiul unei singure China.

Preşedinta taiwaneză a reiterat că Beijingul ar trebui să respecte angajamentul taiwanezilor pentru democraţie şi să restabilească comunicarea cu Taipeiul. China a tăiat orice comunicare oficială cu Taipeiul în iunie 2016, la o lună după ce Tsai a fost aleasă preşedintă.

Taiwan are propriul guvern din 1949, când naţionaliştii chinezi au fugit aici după ce au pierdut războiul civil cu comuniştii. Beijingul consideră însă această democraţie care se guvernează singură parte a teritoriului său.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Dilema Danei Budeanu / „Dacă tu nu i-o sugi, cine i-o suge?”

2 Ea este românca rămasă goală în fața lui Mussolini, și și-a recuperat banii în 1931 punând pistolul pe masa bancherilor

3 Cineva din Europa de Est a dat 136 de milioane $ pe un apartament de lux din Dubai care nici măcar n-a fost construit

4 VIDEO Detalii tulburătoare despre crima căreia i-a căzut victimă tânăra de 23 de ani din București, însărcinată în 4 luni

5 VIDEO Pe Miss Venezuela 2023 o cheamă Ileana!