Președintele ales al SUA s-a întâlnit cu premierul Japoniei

Președintele ales al SUA, Donald Trump, s-a întâlnit joi la New York cu prim-ministrul japonez Shinzo Abe, informează Reuters.

Întâlnirea, care a durat potrivit unui reprezentant al lui Trump circa 90 de minute, a fost prima ocazie după alegerile prezidențiale din 8 noiembrie când viitorul președinte s-a aflat față în față cu un șef de guvern străin.

Evenimentul a fost organizat în ultimul moment, în turnul Trump din districtul newyorkez Manhattan.

După întâlnire, premierul nipon a declarat presei că a avut un dialog "foarte sincer", "într-o atmosferă caldă", cu Donald Trump, care este "un lider foarte încrezător", și că au convenit să aibă și alte runde de discuții, "mai cuprinzătoare și mai profunde". Abe și-a exprimat încrederea că va dezvolta cu viitorul președinte american o relație bazată pe încredere.

Șeful guvernului de la Tokyo, ca și alți lideri din Asia, a avut motive de îngrijorare după declarațiile lui Donald Trump din campania electorală, reamintește Reuters. Câștigătorul alegerilor, care se va instala la Casa Albă în ianuarie, afirma că aliații vor trebui să plătească SUA mai mult pentru ajutorul militar, iar Japonia ar trebui să devină o putere nucleară. De asemenea, Trump s-a pronunțat împotriva tratatului trans-Pacific de liber schimb (TTP).

Joi, la Lima, secretarul de stat american John Kerry i-a declarat omologului său nipon, Fumio Kishida, că mai există speranțe pentru TTP, transmite agenția Kyodo. Cei doi s-au întâlnit cu ocazia unei reuniuni a miniștrilor din cele 21 de state membre ale forumului de cooperare Asia-Pacific.

TTP a fost negociat de 12 țări din regiunea Pacificului, printre care SUA și Japonia. Tratatul nu a fost încă ratificat de Congresul Statelor Unite, unde în urma alegerilor republicanii dispun de majoritate atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ce nerușinare! Dăncilă, către participanţii la o întrunire electorală: „Spuneţi-le la toţi că trebuie să ne lu…

2 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

3 Ipoteză incredibilă! Viorica Dăncilă ar fi cea pe care paznicii de la Casa Albă au confundat-o cu Floricica Da…

4 Așa arată soția premierului desemnat

5 Să-l salte procurorii! „Mi-a cerut să rețin avioanele la sol în ziua moțiunii!” Acuzații grave ale fostului di…

recomandări

Te ia DNA: Tutulan Rica - Baron local

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic