Preşedintele american Donald Trump l-a primit pe Kim Yong Chol, ''mâna dreaptă'' a liderului nord-coreean

Preşedintele american Donald Trump l-a primit pe Kim Yong Chol, ''mâna dreaptă'' a liderului nord-coreean

Preşedintele american Donald Trump l-a primit vineri pe Kim Yong Chol, ''mâna dreaptă'' a lui Kim Jong Un, pentru discuţii cruciale în vederea unui nou summit între liderul american şi cel nord-coreean, menit să scoată negocierile asupra programului nuclear al Coreei de Nord din impasul în care se află, informează AFP.

Această întrevedere cu Kim Yong Chol în Biroul Oval este menită să "continue progresul spre denuclearizarea definitivă şi complet verificată a Coreei de Nord", a declarat Preşedinţia americană.

Foto: (c) Carolyn Kaster/AP


Ea urmează unei prime întrevederi, vineri dimineaţa, într-un hotel din Washington, între acest emisar, secretarul de stat american Mike Pompeo şi trimisul special al SUA pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun. Cei trei oameni de stat "au avut o discuţie bună" asupra "eforturilor pentru a face să avanseze angajamentele asumate de preşedintele Trump şi preşedintele Kim Jong Un în timpul summitului lor din Singapore", a anunţat Departamentul de Stat al SUA.

Semn al caracterului sensibil al acestei întrevederi, Departamentul de Stat american a aşteptat până vineri dimineaţa pentru a confirma această întrevedere cu interlocutorul privilegiat al diplomaţiei americane în dificilele negocieri asupra dezarmării nucleare a Coreei de Nord. La începutul lui noiembrie, anularea în ultimul moment a vizitei acestui înalt oficial nord-coreean a scos la lumină blocajul din discuţii.

Nu este prima dată când Kim Yong Chol este primit în Biroul Oval. Vizita sa precedentă, din primăvară, a relansat procesul diplomatic care a permis să fie întoarsă pagina unui 2017 presărat cu teste balistice şi nucleare nord-coreene, sancţiuni internaţionale şi ameninţări între cele două tabere. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...