Președintele ANAF, dat în judecată de sindicaliștii finanțelor din teritoriu

Președintele ANAF, dat în judecată de sindicaliștii finanțelor din teritoriu

Sindicaliștii din cadrul Direcțiilor Regionale ale Finanțelor Publice dau în judecată angajatorii și președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru că s-a dispus echivalarea salariilor pe funcții publice similare fără a se ține cont de dispozițiile OUG 43/2016, se arată într-un comunicat de presă al Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP) remis, vineri, AGERPRES.

'Membrii Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP) din cadrul Direcțiilor Regionale ale Finanțelor Publice dau în judecată angajatorii și președintele ANAF, motivat de faptul că s-a dispus echivalarea pe funcții publice similare fără a se ține cont de dispozițiile OUG 43/2016, precum și de interpretările oficiale date de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, creând astfel un prejudiciu major tuturor angajaților din structurile teritoriale ale finanțelor publice. Subiectivismul în aplicarea legii, într-o țară membră UE și condusă, după cum ne plăcea să spunem până astăzi, de tehnocrați, nu este asumat și agreat de finanțiști, punându-se astfel un mare semn de întrebare asupra obiectivității administrării fiscale', se arată în document.

SNFP face apel la prim-ministrul României, Dacian Cioloș, ca autoritate responsabilă în înlăturarea derapajelor de la legea pe care însuși Guvernul a aprobat-o, 'să intervină, într-un moment de maximă tensiune teritorială, pentru a elimina suspiciunea că există o înțelegere guvernamentală în aplicarea subiectivă a legilor'.

'Precizăm faptul că organizația noastră a negociat la nivelul Ministerului Muncii echivalarea salariilor pe funcții publice similare, motiv pentru care ne vedem obligați să ne folosim de toate mijloacele sindicale în vederea aplicării actului normativ aprobat de Guvern', menționează sursa citată.

Potrivit președintelui Sindicatului Național al Funcționarilor Publici, Sebastian Oprescu, este vorba despre o eliminare a discriminărilor între funcționarii publici care lucrează în subordinea aceleiași instituții publice.

'Este vorba despre o eliminare a discriminărilor între funcționarii publici care lucrează în subordinea aceleiași instituții publice, aici este vorba de ANAF. Toate instituțiile publice din subordinea ANAF trebuie echivalate din punct de vedere salarial. Acest lucru nu este respectat în momentul de față de conducerea ANAF, drept pentru care colegii mei din teritoriu au hotărât să facă, pe deoparte, acțiuni de protest, iar pe de altă parte să meargă și pe calea instanțelor de judecată pe motiv că legea nu se aplică în spiritul și litera ei, așa cum de fapt o și interpretează printr-o adresă oficială Ministerul Muncii', a spus Oprescu, la Digi 24.

Potrivit acestuia, protestele vor avea un caracter spontan.

'Este vorba de o tensiune teritorială și din partea membrilor mai multor sindicate și de aceea în momentul de față, văzând și situația cu declararea ilegală a grevelor din România, colegii mei preferă să facă proteste spontane și nu greve organizate din punct de vedere juridic. S-a scos din interiorul grupului de instituții din subordinea ANAF, atunci când discutăm de echivalarea salariilor pe funcții publice similare, s-a scos una din instituțiile care avea cu 5% salariile mai mari decât celelalte instituții publice. Pentru a nu da acea creștere salarială de 5%, au preferat să scoată această instituție din punct de vedere decizional, nici măcar din punct de vedere legal, din grupul de instituții care făceau obiectul echivalării și acesta este motivul pentru care Ordonanța 43 nu se aplică în totalitate', a explicat președintele SNFP.

Sebastian Oprescu a precizat că joi a avut o întâlnire cu președintele ANAF.

'El ne-a spus că este vorba de o interpretare a unei agenții, Agenția Națională a Funcționarilor Publici, care nu are competență în interpretarea actului normativ privind aplicarea Legii salarizării. Din punctul ăsta de vedere, și nearătându-ne această adresă, noi am considerat că sunt informații eronate, drept care am informat colegii mei din teritoriu și ei asta au decis', a mai afirmat Oprescu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...